Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Lucuma – zdrowa alternatywa dla cukru

owoce

Dbasz o zdrową dietę i starasz się unikać cukru? Ze względu na cukrzycę powinnaś ograniczyć słodkości i produkty o wysokim indeksie glikemicznym? Mamy coś dla Ciebie! Lucuma to zdrowa alternatywa dla cukru, która poza słodkim smakiem wzbogaci spożywane napoje i posiłki w witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, beta-karoten oraz naturalny błonnik. Postaw na zdrowie i wybierz Lucumę od BioPlanet!

Czym jest lucuma?

Lucuma to owoc drzewa Pouteria lucuma występującego w Ameryce Południowej. Ze względu na swoją żółtą barwę i znakomite właściwości nazywana jest „złotem Inków”. Lucuma niezwykle popularna jest w Peru, Chile, Kolumbii, Ekwadorze – krajach naturalnego występowania. Do Europy dociera w sproszkowanej postaci ze względu na trudności w transportowaniu owocu. Na szczęście lucuma w formie proszku nie traci swoich dobroczynnych właściwości i cennych wartości odżywczych.

Lucuma to złocisty proszek, który w smaku zbliżony jest do karmelu bądź syropu klonowego, jednak w odróżnieniu od cukru bądź innych smakołyków posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy oraz wyrzutu insuliny do krwi – co sprawia, że zalecany jest diabetykom i osobom pilnującym diety.

Lucuma – superfood – bogactwo składników

Lucuma, dzięki swoim właściwościom została okrzyknięta mianem superfood czyli „super żywnością”, która charakteryzuje się bogactwem składników pozytywnie wpływających na zdrowie i samopoczucie. Stosując „złoto Inków” dostarczasz swojemu organizmowi:

Naturalnego błonnika, który przyspiesza metabolizm, pomaga utrzymać prawidłową wagę, a także wspomaga detoksykację.

Żelaza, które zapewnia prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi. Jego niedobór poza niedokrwistością, może powodować spadek odporności organizmu, zaburzenia hormonalne, osteoporozę, a nawet depresję.

Witamin z grupy B, które wypływają pozytywnie nie tylko na stan naszej skóry, ale także regulują pracę układu hormonalnego, pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi oraz wzmacniają układ nerwowy.

Fosforu, który pozwala wzmocnić kości i zęby.

Witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, uszczelnia naczynia krwionośne poprawiając kondycję skóry.

Lucuma – dla kogo?

Lucuma to doskonała alternatywa dla zwykłego cukru i słodzików, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu zalecana jest w niskocukrowej diecie – zwłaszcza diabetykom i osobom odchudzającym się. Utrzymanie niskiego poziomu glukozy we krwi chroni nas przed napadami „wilczego apetytu” i pozwala lepiej zapanować nad głodem.

Lucuma – zastosowanie

Lucuma sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, koktajli. Możesz stosować ją zamiast słodzika czy cukru do kawy i herbaty. Stosując lucumę dosłodzisz potrawy i napoje oraz dodatkowo dostarczysz organizmowi niezbędnych składników mineralnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Lucuma – zdrowa alternatywa dla cukru

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0