Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Jaki preparat probiotyczny wybrać?

probiotyki

Codzienny stres, życie w biegu, nieodpowiednia dieta – to czynniki prowadzące do zaburzeń równowagi flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, a co za tym idzie – pogorszenia funkcjonowania naszego organizmu. Wiemy już, że konieczne w takich przypadkach jest przyjmowanie probiotyków. Ale czy każdy preparat probiotyczny działa tak samo? Jak się w tym odnaleźć?

Rodzaj szczepu – klucz w doborze probiotyku

To, czy konkretny szczep można uznać za wykazujący właściwości korzystne na zdrowie danej grupy ludzi, zależne jest od udokumentowanych badań klinicznych. Do tej pory w badaniach klinicznych dowiedziono korzystnego wpływu probiotyków na wiele chorób i dolegliwości. Badania nadal trwają, więc lista dobroczynnych dla naszego organizmu drobnoustrojów długo zostanie otwarta. Należy jednak mieć świadomość, że wybór preparatu to nie tylko śledzenie szczepów, jako odrębnych „działaczy”. Jakość preparatów probiotycznych zawierających odpowiednie szczepy bakterii i ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka zależne są również od warunków i czasu ich przemysłowej hodowli, jak i od końcowego etapu produkcji, którym jest proces utrwalania produktu. Ważne jest, aby wybierać sprawdzone szczepy bakterii aktywnych, zdolnych do natychmiastowego zasiedlenia np. w formie płynnej. To najbardziej naturalna forma probiotyków, która w pakiecie oferuje benefity w postaci korzystnych dla zdrowia metabolitów takich jak przeciwutleniacze, witaminy, kwasy organiczne, czy aminokwasy.

Forma płynna chroni też bakterie przed stresem, jakim jest stosowane powszechnie suszenie rozpyłowe i liofilizacja, a także przed dodatkiem substancji ochronnych, takich jak glicerol, maltodekstryny czy mleko w proszku – koniecznych w produkcji preparatów probiotycznych w proszku z uwagi na agresywne warunki procesu.

Preparat wieloszczepowy czy jednoszczepowy?

Preparaty wieloszczepowe zawierają szczepy, które wspierają się wzajemnie w swoich działaniach, co jest ogromną ich zaletą. Badania pokazują, że umiejętnie dobrany zestaw bakterii pozwala na uzyskanie jeszcze lepszych efektów niż praca w pojedynkę.

Wielotygodniowy czas hodowli, który ma miejsce w przypadku probiotyków w płynie, pozwala na przystosowanie bakterii do życia w symbiozie. W konsekwencji do naszego organizmu trafia zgrana i doskonale przygotowana do wspólnego działania w likwidacji dysbiozy „armia bakterii”. Taka sytuacja nie jest możliwa w przypadku probiotyków w proszku. Sztuczne zahamowanie komunikacji pojedynczych probiotycznych mikroorganizmów (w procesie produkcji) lub zestawianie suchych szczepów bakterii probiotycznych, hodowanych wcześniej indywidualnie, może uniemożliwiać ich sprawną komunikację.

Pamiętajmy, że wybór probiotyku nie powinien opierać się tylko na obejrzeniu kolorowej reklamy. Wystarczy znać podstawy funkcjonowania bakterii, aby docenić probiotyki hodowane odpowiednio długo i w sposób naturalny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jaki preparat probiotyczny wybrać?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0