Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Zalety picia świeżowyciskanych soków z owoców i warzyw

sok

Każdego dnia do organizmu powinno dostarczać się niezbędnych witamin oraz mikro- i makroelementów. Świetnym sposobem, aby tego dokonać jest picie świeżo wyciskanych soków, które są nie tylko smaczne, ale i pełnowartościowe.

Dodatkowo w przeciwieństwie do soków, które można znaleźć na sklepowych półkach posiadają o wiele lepszy skład – nie zawierają dużej ilości cukru oraz konserwantów i substancji dodatkowych. Poza tym, jeśli do stworzenia soków wykorzystuje się wyciskarki wolnoobrotowe to sok posiada dodatkowo bardzo dużą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Wśród głównych zalet soków należy również wymienić:

  • zawierają bardzo dużo witamin i enzymów – a z racji tego, że soki są w postaci płynnej są bardzo dobrze trawione przez organizm,
  • stymulują układ immunologiczny oraz wspomagają odporność,
  • zastępują suplementy oraz sztuczne witaminy – są tańsze oraz łatwiej przyswajalne przez organizm,
  • soki dodają energii, witalności oraz zapewniają pięknie wyglądającą skórę, włosy oraz paznokcie,
  • soki wspomagają odchudzanie (nie tylko ze względu na dużą zawartość błonnika i innych substancji odżywczych)- są świetnym sposobem, aby zrezygnować z kalorycznych i niezbyt zdrowych napojów gazowanych.

Nawyk picia soków z warzyw i owoców jest bardzo korzystny dla zdrowia dla całej rodziny. Do takiego przyzwyczajenia warto szczególnie przekonać dzieci – z pewnością zaprocentuje to w przyszłości.

Domowe soki są bardzo łatwe w przygotowaniu. W kwestii sprzętu najlepiej sprawdzą się wyciskarki wolnoobrotowe do soku, które pozwalają stworzyć soki praktycznie z każdych owoców i warzyw oraz za ich sprawą stworzyć pełnowartościowe napoje. Dzięki specjalnej technice (wolnoobrotowej) podczas produkcji nie dochodzi do wytracenia zbyt dużej ilości cennych składników, co niestety dzieje się w sokowirówce. Dodatkowo wyciskarki wolnoobrotowe do owoców i warzyw pozwalają  w pełni wykorzystać produkty – praktycznie nic się nie marnuje. Aby domowy sok był nieco słodszy (co niewątpliwie zależy od tego jakich produktów użyjemy) można dosłodzić go miodem – dzięki temu zyska on dodatkowe właściwości, ponieważ miód ma m.in. działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zalety picia świeżowyciskanych soków z owoców i warzyw

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0