
Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i przede wszystkim zdrowia. Jej przestrzeganie jest szczególnie ważne w przypadku osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem. Warto pamiętać, że nie jedynie leki, ale przede wszystkim zmiana trybu życia, odpowiednia aktywność fizyczna oraz właściwie dobrana dieta cholesterolowa pozwolą w zauważalny sposób obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Przyczyny podwyższonego cholesterolu
Stan podwyższonego cholesterolu w organizmie, a dokładniej w osoczu krwi określa się mianem hipercholesterolemii. Hipercholesterolemia przez naukowców zaliczana jest do głównych czynników ryzyka w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego.
Przyczyny występowania hipercholesterolemii u pacjenta mogą być dwojakie: pierwotne oraz wtórne. Na charakter pierwotny hipercholesterolemii mają wpływ czynniki genetyczne, stąd mówimy o hipercholesterolemii rodzinnej, a także czynniki środowiskowe, jak zła dieta. W przypadku charakteru wtórnego hipercholesterolemii mówimy o czynnikach innych niż genetyczne, np. przebytych chorobach (cukrzyca, łuszczyca) lub stosowaniu niektórych leków, np. kortykosteroidów [1].
Czy cholesterol jest szkodliwy?
Cholesterol to związek organiczny, którego obecność w ludzkim organizmie jest niezbędna do wszelkich czynności życiowych. Wchodzi w skład każdej błony komórkowej, bierze udział w syntezie witaminy D, odpowiada za tworzenie hormonów oraz prawidłowe działanie układu nerwowego. Cholesterol częściowo jest wytwarzany w naszym organizmie przez wątrobę, a częściowo dostarczany do niego wraz z pożywieniem.
Podwyższony cholesterol nie zawsze musi być oznaką hipercholesterolemii i świadczyć o kłopotach ze zdrowiem. Problemy zaczynają się wtedy, kiedy mówimy o podwyższonym cholesterolu frakcji LDL, która transportuje jego cząsteczki z wątroby do komórek. Jeśli w naszym organizmie znajduje się go zbyt dużo, niż rzeczywiście tego potrzebujemy, zaczyna się on odkładać w ścianach tętnic, co prowadzi do poważnych zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego[2].
Dieta cholesterolowa
Podwyższony poziom cholesterolu LDL nie zawsze musi być leczony farmakologicznie. Podstawą jest przede wszystkim zmiana nawyków żywieniowych, a więc właściwa dieta cholesterolowa. Niezbędne jest wyeliminowanie produktów:
- bogatych w tłuszcze zwierzęce,
- wysoko przetworzonych,
- zawierających duże ilości cukrów prostych oraz soli.
Z kolei produkty, które osoby z podwyższonym cholesterolem powinny wprowadzić do swojej diety to przede wszystkim:
- ryby i owoce morza,
- nasiona roślin strączkowych,
- oleje roślinne,
- duża ilość owoców i warzyw,
- mleko i jogurty z obniżoną ilością tłuszczu,
- produkty pełnoziarniste.
Dieta cholesterolowa – zupy
Zupy to smaczny i sycący posiłek, który świetnie sprawdzi się jako element menu diety cholesterolowej. Są sycące, zdrowe i pożywne, i z powodzeniem możemy umieścić w nich warzywa i nasiona, które pomogą nam w zmniejszeniu cholesterolu LDL we krwi. Do swojego menu możesz włączyć następujące propozycje:
- zupę fasolową;
- zupę pomidorową na wywarze z warzyw;
- zupę kalafiorową;
- zupę jarzynową;
- zupę brokułową.
Bibliografia:
[1] G. Kobus, H. Bachórzewska-Gajewska, I. Kinalska, Dieta niskocholesterolowa, w: Przegląd Kardiodiabetologiczny, nr 4, 2009. [2] A. Kapłon-Cieślicka, K.J. Filipak, Leczenie hipercholesterolemii w warunkach ambulatoryjnych w Polsce, Choroby serca i naczyń, t. 12, nr 4, Warszawa 2015.
Mam problemy z cholesterolem i często gotuję sobie zupę kalaforiowa.