Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

5 pomysłów na zupy w diecie cholesterolowej

zupa

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i przede wszystkim zdrowia. Jej przestrzeganie jest szczególnie ważne w przypadku osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem. Warto pamiętać, że nie jedynie leki, ale przede wszystkim zmiana trybu życia, odpowiednia aktywność fizyczna oraz właściwie dobrana dieta cholesterolowa pozwolą w zauważalny sposób obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

Przyczyny podwyższonego cholesterolu

Stan podwyższonego cholesterolu w organizmie, a dokładniej w osoczu krwi określa się mianem hipercholesterolemii. Hipercholesterolemia przez naukowców zaliczana jest do głównych czynników ryzyka w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego.

Przyczyny występowania hipercholesterolemii u pacjenta mogą być dwojakie: pierwotne oraz wtórne. Na charakter pierwotny hipercholesterolemii mają wpływ czynniki genetyczne, stąd mówimy o hipercholesterolemii rodzinnej, a także czynniki środowiskowe, jak zła dieta. W przypadku charakteru wtórnego hipercholesterolemii mówimy o czynnikach innych niż genetyczne, np. przebytych chorobach (cukrzyca, łuszczyca) lub stosowaniu niektórych leków, np. kortykosteroidów [1].

Czy cholesterol jest szkodliwy?

Cholesterol to związek organiczny, którego obecność w ludzkim organizmie jest niezbędna do wszelkich czynności życiowych. Wchodzi w skład każdej błony komórkowej, bierze udział w syntezie witaminy D, odpowiada za tworzenie hormonów oraz prawidłowe działanie układu nerwowego. Cholesterol częściowo jest wytwarzany w naszym organizmie przez wątrobę, a częściowo dostarczany do niego wraz z pożywieniem.

Podwyższony cholesterol nie zawsze musi być oznaką hipercholesterolemii i świadczyć o kłopotach ze zdrowiem. Problemy zaczynają się wtedy, kiedy mówimy o podwyższonym cholesterolu frakcji LDL, która transportuje jego cząsteczki z wątroby do komórek. Jeśli w naszym organizmie znajduje się go zbyt dużo, niż rzeczywiście tego potrzebujemy, zaczyna się on odkładać w ścianach tętnic, co prowadzi do poważnych zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego[2].

Dieta cholesterolowa

Podwyższony poziom cholesterolu LDL nie zawsze musi być leczony farmakologicznie. Podstawą jest przede wszystkim zmiana nawyków żywieniowych, a więc właściwa dieta cholesterolowa. Niezbędne jest wyeliminowanie produktów:

  • bogatych w tłuszcze zwierzęce,
  • wysoko przetworzonych,
  • zawierających duże ilości cukrów prostych oraz soli.

Z kolei produkty, które osoby z podwyższonym cholesterolem powinny wprowadzić do swojej diety to przede wszystkim:

  • ryby i owoce morza,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • oleje roślinne,
  • duża ilość owoców i warzyw,
  • mleko i jogurty z obniżoną ilością tłuszczu,
  • produkty pełnoziarniste.

Dieta cholesterolowa – zupy

Zupy to smaczny i sycący posiłek, który świetnie sprawdzi się jako element menu diety cholesterolowej. Są sycące, zdrowe i pożywne, i z powodzeniem możemy umieścić w nich warzywa i nasiona, które pomogą nam w zmniejszeniu cholesterolu LDL we krwi. Do swojego menu możesz włączyć następujące propozycje:

  • zupę fasolową;
  • zupę pomidorową na wywarze z warzyw;
  • zupę kalafiorową;
  • zupę jarzynową;
  • zupę brokułową.
[1] A. Kapłon-Cieślicka, K.J. Filipak, Leczenie hipercholesterolemii w warunkach ambulatoryjnych w Polsce, Choroby serca i naczyń, t. 12, nr 4, Warszawa 2015, s. 240.

[2] G. Kobus, H. Bachórzewska-Gajewska, I. Kinalska, Dieta niskocholesterolowa, w: Przegląd Kardiodiabetologiczny, nr 4, 2009, s. 115-116.

Bibliografia:

[1] G. Kobus, H. Bachórzewska-Gajewska, I. Kinalska, Dieta niskocholesterolowa, w: Przegląd Kardiodiabetologiczny, nr 4, 2009.

[2] A. Kapłon-Cieślicka, K.J. Filipak, Leczenie hipercholesterolemii w warunkach ambulatoryjnych w Polsce, Choroby serca i naczyń, t. 12, nr 4, Warszawa 2015.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 pomysłów na zupy w diecie cholesterolowej

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0