400 g filetów z piersi kurczaka, zmielonych w maszynce do mięsa
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz, vegeta do smaku
łyżka bułki tartej
łyżka majonezu
1/2 łyżki musztardy
1 łyżka koperku, 1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos
1/2 papryki czerwonej, pokrojonej na małe kawałki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 18%
Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do zmielonego mięsa, dokładamy pozostałe składniki: jajko, przyprawy, majonez, musztardę i zioła. Łączymy i wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety. Pulpety gotujemy na parze 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos:
Paprykę, cebulę i czosnek bardzo drobno kroimy, wrzucamy do garnka zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy 1 łyżkę koncentratu bulionu drobiowego lub 1 kostkę rosołową i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec gotowania dodajemy mąkę rozprowadzoną w 2 łyżkach wody i w śmietanie, gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowym sosem polewam pulpety, podajemy z ryżem i surówką z marchwi.
Córeczka uwielbia wszystko co w wersji „pulpeciki”, ale z piersi z kurczaka jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować 🙂