Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Fish Pie – placek rybny

placek rybny

Składniki:

400g dorsza

300g łososia

300ml mleka

1 cebula

40g mąki

40g masła

1 mała śmietana

2 jaja na twardo

1 jajo surowe

400g ciasta francuskiego

liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól i pieprz, narka pietruszki

Wykonanie:

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Do rondelka włożyć pokrojone i wyfiletowane ryby i zalać je mlekiem, dodać liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu oraz cebulę pokrojoną w półksiężyce. Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować na małym ogniu 10-15 minut. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. W małym rondelku roztopić masło, stopniowo dodawać mąkę (dokładnie mieszając), a następnie mleko. Gotujemy i mieszamy dopóki nie powstanie jednolita „śmietanowa” konsystencja. Sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Mleko z ryb wlać do naczynia, wyjąć z niego pieprz i liście.Odcedzone ryby włożyć do uprzednio przygotowanego naczynia, dodać pokrojone jajka na twardo. Przyprawić solą i pieprzem oraz polać beszamelem. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. przykrywamy nim blachę z rybą. Ciasto dokładnie doklejamy do brzegów. Zapiekankę posmarować roztrzepanym jajkiem, następnie piec w rozgrzanym piekarniku 20-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fish Pie – placek rybny

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0