
Czy drób może być podstawą zrównoważonej diety? Mięso z kurczaka postrzegamy jako chude i zdrowe, jednak wokół niego wyrosło wiele mitów. Kurczaki karmione antybiotykami, hormony i GMO. Czy należy się ich bać?
Powszechne stosowanie antybiotyków – MIT
W naszym kraju panuje zakaz podawania kurczakom antybiotyków. Stosowanie dopuszczone jest tylko w wyjątkowych przypadkach, np. gdy wystąpi choroba. Po takiej farmakoterapii zwierzęta zawsze przechodzą okres karencji, podczas którego medykament jest w całości wydalany z ich organizmu. Nieprawdą jest również to, że kurczaki rosną dzięki antybiotykowym stymulatorom wzrostu. Ich użycie jest w pełni zakazane. Co więcej, mięso trafiające do sklepów jest stale kontrolowane przez weterynarzy. Jeśli znajdzie się w nim zbyt wysokie stężenie niepożądanych środków, to cała partia jest automatycznie wycofywana ze sprzedaży.
Hormony w drobiu – MIT
Czy kurczaki są tuczone hormonem wzrostu? Z pewnością nie w Unii Europejskiej, gdzie ich stosowanie jest zakazane od 1996 r., a za ich podawanie grożą bardzo surowe kary. Co więcej, ich podawanie jest zwyczajnie nieopłacalne – każdy z kurczaków musiałby często otrzymywać kosztowne zastrzyki. Duża waga i wzrost ptaków nie są wynikiem stosowania środków farmakologicznych tylko odpowiedniej hodowli. Przede wszystkim zależne są od rasy ptaków, wśród których są te osiągające pożądaną masę w czasie od pięciu do sześciu tygodni. Kolejnym katalizatorem wzrostu ptaków jest odpowiednio zbilansowana pasza.
Niebezpieczne pasze z GMO – MIT
Pasze, którymi karmione są hodowlane kurczaki, mają odpowiednio zbilansowany skład. To prawda, że często w ich składzie znajdują się rośliny modyfikowane genetycznie. W żaden sposób jednak nie mogą one wniknąć w strukturę organizmów żywych. Teorię, według której rośliny modyfikowane zmieniają DNA konsumentów, można włożyć między bajki. Co więcej, w Polsce zostały przeprowadzone wnikliwe badania, które jednoznacznie udowodniły, że pasze z GMO nie mają żadnego wpływu na zdrowie ptaków oraz skład ich mięsa.
Hodowla w ciasnych klatkach – MIT
Czy w Polsce kurczaki hodowane są po kilkanaście sztuk w ciasnych klatkach i żyją w zupełnej ciemności? Nie. Przetrzymywania drobiu w klatkach zakazuje zarówno prawo europejskie, jak i wewnętrzne polskie przepisy. Nad dobrostanem zwierząt na każdej fermie czuwa wykwalifikowany lekarz weterynarii. Każdy z ptaków ma mieć zapewnione optymalne warunki do rozwoju – odpowiedniej długości dzień świetlny, wystarczającą ilość miejsca oraz musi przebywać w warunkach, zapobiegających jego zranieniom i ewentualnemu cierpieniu. Każde gospodarstwo jest również zabezpieczone przed wpływem dzikich zwierząt. Trzeba przy tym zaznaczyć, że warunki bytowania kurczaków przekładają się bezpośrednio na tempo ich wzrostu.
Więcej rzetelnych informacji na temat hodowli, uboju i sprzedaży drobiu znajdziesz na stronie www.dobrydrob.pl. Znajdziesz tam również wskazówki, dotyczące wykorzystania drobiu w diecie. Koniecznie przejrzyj portal przed kolejnymi zakupami!