
Mięso drobiowe jest jednym z najważniejszych składników diety wielu osób. Drób zawdzięcza swą popularność dużej ilości pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm oraz małej ilości tłuszczu.
Szacuje się, że mięso drobiowe stanowi około 25% spożywanego w Polsce mięsa. Dlatego warto zadbać o jego jakość, kupować drób bez antybiotyków i z hodowli ekologicznych. Osoby uprawiające aktywny tryb życia, chcące zdrowo się odżywiać często stosują diety bogate w białka jednocześnie ograniczając liczbę spożywanych tłuszczy. Drób jest idealnym elementem takiej diety. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że aby odżywiać się zdrowo należy spożywać mięso bez antybiotyków.
Dlaczego należy jeść drób bez antybiotyków
Spożywanie drobiu bez antybiotyków może uchronić nas przed wieloma niepożądanymi zjawiskami jak na przykład antybiotykoodporność lub możliwość wywoływania reakcji alergicznych. Takie zjawisko jest przykładem reakcji obronnej bakterii. Staje się poważnym problemem w dzisiejszej medycynie, który wymusza konieczność poszukiwania i syntezy kolejnych antybiotyków. Możliwość wywoływania reakcji alergicznych wynika z faktu, iż antybiotyki, zwykle podawanym zwierzętom zawierają są penicyliny, które są najczęściej uczulającymi lekami bez względu na wielkość dawki.
Jak hoduje się drób bez antybiotyków
W wielu hodowlach antybiotyki podawane są zwierzętom profilaktycznie lub w celu szybszego przybieranie zwierząt na wadze. Antybiotyki przenikają do mięśni zwierząt, a następnie trafiają na nasze talerze. Zjawisko potęgowane jest przez notoryczne nieprzestrzeganie okresów karencji przez hodowców. Istnieją jednak firmy, które dbają o jakość swoich produktów i sprzedają w pełni ekologiczny drób, wolny od antybiotyków i gmo. Takie firmy starannie dobierają stada rodzicielskie, lokują swoje fermy w czystych, tradycyjnych regionach rolniczych oraz starannie dbają o zdrowie kur zapewniając im najlepsze możliwe warunki życia bez stresu i w starannie utrzymanych w czystość kurnikach. Jedząc mięso wolne od antybiotyków (http://www.farmio.com/mieso-z-chowu-bez-antybiotykow) zmniejszamy szansę na to, że bakterie w naszym organizmie staną się antybiotykooporne.