Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Kotlety sojowe

kotlety sojowe

Kotlety sojowe to prosta i przede wszystkim zdrowa potrawa. Jak wiadomo soja jest bogatym źródłem białka z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie. Poza tym zawiera ona fitoestrogeny, które pomagają zrównoważyć stężenie hormonów i złagodzić objawy menopauzy.

Przepis na kotlety sojowe:

350 g soi
1 jajko
2 cebule
sól morska
pieprz
suszona bazylia
suszone oregano
majeranek
bułka tarta

Dzień wcześniej (najlepiej wieczorem) namaczamy soję w wodzie. Następnego dnia gotujemy ją ok 2h na małym ogniu. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. Soję po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy blenderem (można ją zmielić w maszynce). Dodajemy cebulę i wszystkie przyprawy jakie tylko uważasz za słuszne – np. sól, pieprz i suszone zioła, można również dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Po dodaniu jajka mieszamy dokładnie całą masę ręką. Formujemy kotleciki, otaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik. Kotlety można podawać z najprostszą i bardzo smaczną sałatką świata, czyli pomidorami z kiełkami brokułowymi lekko posolone i popieprzone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kotlety sojowe

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0