Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Pulpety drobiowe w sosie paprykowo-pomidorowym

sos pomidrowo-paprykowy

400 g filetów z piersi kurczaka, zmielonych w maszynce do mięsa

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 jajko

sól, pieprz, vegeta do smaku

łyżka bułki tartej

łyżka majonezu

1/2 łyżki musztardy

1 łyżka koperku, 1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos

1/2 papryki czerwonej, pokrojonej na małe kawałki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki mąki

3 łyżki śmietany 18%

Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do zmielonego mięsa, dokładamy pozostałe składniki: jajko, przyprawy, majonez, musztardę i zioła. Łączymy i wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety. Pulpety gotujemy na parze 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos:

Paprykę, cebulę i czosnek bardzo drobno kroimy, wrzucamy do garnka zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy 1 łyżkę koncentratu bulionu drobiowego lub 1 kostkę rosołową i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec gotowania dodajemy mąkę rozprowadzoną w 2 łyżkach wody i w śmietanie, gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowym sosem polewam pulpety, podajemy z ryżem i surówką z marchwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pulpety drobiowe w sosie paprykowo-pomidorowym

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0