” Dajcie mi kawy, bo się nie obudzę!” – znajomo brzmi, prawda? Kto rano wstaje i nie robi choćby łyka kawy? No może znajdzie się trochę takich osób, ale nie oszukujmy się – picie porannej kawy to rytuał w wielu domach. Jednak od pewnego czasu można zobaczyć na rynku konkurencję w postaci Yerba Mate. Co to jest Yerba Mate? Czym się różni od kawy? Jakie ma właściwości zarówno kawa, jak i Yerba Mate?
Co to jest Yerba Mate?
Yerba Mate, to nic innego jak zmielone liście i łodygi ostrokrzewu paragwajskiego. Przygotowuje się je do robienia naparu, który najpopularniejszy jest w Argentynie i Paragwaju, mniej w innych krajach Ameryki Południowej. Swoją popularność zaczyna także zyskiwać w krajach europejskich. Kult spożywania Yerba Mate zapoczątkowali w sumie piłkarze, którzy coraz częściej wypijają napar przed ważnymi spotkaniami. Skąd to zastosowanie? Otóż ostrokrzew paragwajski zawiera ksantyny, a więc w jego składzie można znaleźć między innymi pobudzającą kofeinę, a także teofilinę, teobrominę. Co ważne, ich zawartość jest zależna od pory roku zbioru.Yerba Mate posiada wiele właściwości zdrowotnych. Potrafi także pobudzić organizm, co przekłada się na jej częstsze spożycie zamiast porannej kawy.
Czy faktycznie jest tak dobra? Mało który „kawopijca” potrafi zastąpić małą czarną na jakiś napar – zwracają uwagę eksperci producenta yerby mate Taragui.
Właściwości naparu z ostrokrzewu paragwajskiego
Nie można nie wspomnieć o działaniu pobudzającym. To główna cecha tego naparu. Zalecany jest szczególnie osobom aktywnym fizycznie, gdyż efekt pobudzający utrzymuje się około sześciu godzin! Mało tego, yerba mate posiada wiele soli mineralnych, które korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wysoka zawartość mikroelementów pozwala uzupełnić niedobory organizmu po wysiłku fizycznym.Yerba Mate często piją również osoby walczące z otyłością.
Dlaczego?
Otóż posiada ona bardzo dobre właściwości wpływające na proces odchudzania. Ponadto regularne spożywanie wywaru poprawia perystaltykę jelit. Bardzo istotną informacją jest także to, że mimo efektu pobudzającego wypicie naparu nie powoduje podwyższenia ciśnienia. Niestety dla ludzi, którzy nie lubią gorzkiego smaku, yerba może okazać się niesmaczna. Bardzo drobno zmielone składniki naparu bywają mocno goryczkowe. Jednak coraz więcej producentów dokłada dodatki owocowe, które uprzyjemniają spożywanie napoju. Poza tym, aby przygotować wszystko, trzeba posiadać przede wszystkim zestaw do parzenia yerba mate, czyli bombillę oraz tykwę. Ponadto napój sporządza się, zalewając zioła wodą o odpowiedniej temperaturze, a więc dodatkowo trzeba mieć także termometr spożywczy.
”Życiodajna” kawa
Nie ma co się oszukiwać. Kawa była, jest i przynajmniej przez jakiś czas jeszcze będzie, jednym z najpopularniejszych napojów pobudzających. Kofeina w niej zawarta działa wręcz ekspresowo, więc idealnie pasuje na ciężkie poranki. Kawę każdy zna i wie, jaka jest. Niepowtarzalny smak, zapach unoszący się w powietrzu, to coś, co nadal sprawia, że ludzie chętnie po nią sięgają. Gatunków kawy jest mnóstwo. Są te na sklepowych półkach, drobno zmielone, ziarniste lub rozpuszczalne. Każda ma inne właściwości. Najbardziej zbliżone działania do Yerba Mate ma oczywiście ziarnista. Skąd w ogóle pochodzi kawa? Ziarna kawowca, które są suszone, a następnie mielone zaczęły do Europy przypływać w XVI wieku, pokonując drogę z Etiopii. Nazwa pobudzającego napoju pochodzi od miasta Kaffa, dziś Kefa. Co ciekawe, ziarna kawowca zostały odkryte już w I wieku przed naszą erą, przez lud Oromo. Początkowo spożywano ją z dodatkiem masła i soli. Dziś mało kto odważyłby się na taką miksturę.
Właściwości cudownego napoju
Jak w przypadku Yerba Mate, kawa ma właściwości pobudzające. Jednak ich skutek odczuwalny jest krótkotrwale. Mimo to popularność napoju nie spada. To główna cecha, ale warto także dodać niepowtarzalny aromat i smak unoszący się po jego przygotowaniu. Sama myśl o wypiciu filiżanki ciepłej kawy z samego rana potrafi pobudzić zmysły do działania. Do jej przyrządzania nie potrzeba skomplikowanych przyrządów, a jedynie kubek i czajnik z ciepłą wodą. Niestety kawa podnosi ciśnienie, a więc nie jest wskazana dla osób chorujących na nadciśnienie, jednak dla osób z niskim ciśnieniem, mocna, mała czarna może okazać się zbawienna. Poza tym kawa może podrażniać żołądek, a także jest silnie moczopędna.
Yerba Mate czy kawa?
Analizując wszystkie właściwości zarówno kawy, jak i yerba mate, wybór wydaje się oczywisty. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego znacznie lepiej i na dłużej pobudza organizm. Jednak do jego przyrządzenia niezbędne jest odpowiednie oprzyrządowanie. Ponadto yerba posiada wiele właściwości prozdrowotnych, co może tylko utwierdzać w przekonaniu, że góruje ona nad kawą. Ale czy da się wyobrazić spotkanie rodzinne u babci, gdzie na stole stoi ciasto, bez odrobiny kawy? Odpowiedź jest oczywista. Poza tym charakterystyczny zapach i smak to coś, co ją wyróżnia. Każdy „kawopijca” ma swój ulubiony rodzaj, ale co do powyższych walorów będą oni zgodni. Tak więc wszystko zależy od tego, kto co preferuje. Jedni wybiorą zwykłą czarną kawę lub też jakąś z rodzaju speciality, inni wybiorą yerba mate ze względu na jej właściwości. Trudno zatem określić co jest lepsze, nie uwzględniając tylko walorów zdrowotnych.