Odżywka białkowa nadal jest produktem, po który przeważnie sięgają sportowcy, osoby aktywne i dbające o zrównoważoną dietę. Suplementy białkowe można wprowadzać do jadłospisu niezależnie od stopnia aktywności, którą się podejmuje. Dodanie do codziennych posiłków takich produktów przynieść może dużo korzyści, dlatego spróbujemy się zastanowić – kiedy najlepiej stosować odżywki białkowe.
Żywność konwencjonalna, a suplementy
Jedzenie konwencjonalne zawsze będzie lepszym wyborem. Często jednak nie ma możliwości dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości każdego z potrzebnych składników z pożywienia. Osobom ćwiczącym zaleca się spożywać od 1,2 do 2,2g białka na kg całkowitej masy ciała. Organizm każdego człowieka potrzebuje dostatecznej ilości wszystkich składników odżywczych by budować mięśnie, ale również by utrzymać te, które już mamy. Jeśli w ciągu dnia odczuwalna jest sytość i nie jesteśmy w stanie przyjąć kolejnego posiłku białkowego, warto rozważyć wprowadzenie do diety suplementów. Myślisz, że odżywki są tylko na siłownie? Jesteś w błędzie.
Nie tylko dla sportowców
Zwykle zaleca się spożywanie odżywek białkowych sportowcom w dni treningowe – rano i po treningu, w dni bez treningu, raz dziennie o dowolnej porze dnia. Koktajl białkowy można przygotować rano i wziąć ze sobą jako drugie śniadanie. Dlatego będzie to dobra propozycja dla osób zabieganych czy zapracowanych, które często nie mają możliwości zjedzenia pełnowartościowego posiłku. Odżywki białkowe mogą stosować również osoby z odpornością anaboliczną, która jest niezdolnością organizmu do syntezy protein po spożyciu posiłku z wysoką zawartością aminokwasów. Ta występuje czasem u osób starszych. Suplementy białkowe będą dobrym wyjściem dla osób o wątłej budowie ciała, które chcą nabrać masy mięśniowej. Proteiny przyjmowane w tej formie nie obciążają układu pokarmowego dodatkową porcją żywności.
Odżywka białkowa w codziennym menu
Wbrew pozorom odżywki nie tylko można serwować jako koktajle. Z powodzeniem można je dodawać do posiłków, które chcemy wprowadzić do diety w troszkę „zdrowszej”, bogatszej w wartości odżywcze, wersji. Serwowana rano owsianka lepiej będzie smakować z dodatkiem smakowym naszej odżywki. Twaróg do naleśników, a nawet ciasto do nich, również można „ulepszyć” odżywkami. Białko smakowe jest również świetnym dodatkiem do deserów, mas, pancakeków itp. Jeśli tradycyjna forma rozpuszczonego w wodzie lub mleku proszku nie odpowiada Ci smakowo, możesz poszukać swojej drogi na dodatkową porcję białka w ulubionych potrawach. Osoby na diecie wegetariańskiej mogą dzięki wprowadzeniu suplementacji odżywek dostarczyć odpowiednią porcję protein, która jest zmniejszona przez wyeliminowanie mięs.
Odżywki białkowe, a budowa masy mięśniowej
Podczas procesu budowy masy mięśniowej, zapotrzebowanie kaloryczne jest znacznie wyższe niż przeciętne, co oznacza również konieczność wprowadzenia więcej białka w codziennym jadłospisie. Stosowanie odpowiednich suplementów w tym odżywki na masę mięśniową, wpłyną również na większą wydajność podczas treningów. Jeżeli decydujesz się na trening popołudniem lub wieczorem dobrze wybrać białko wolnowchłanialne (np. kazeinę), które zapewni idealną regenerację włókien mięśniowych.
Po odżywki białkowe będą sięgać w szczególności osoby aktywne, uczęszczające na siłownie, które chcą zwiększyć procent tkanki mięśniowej w składzie ciała. Nie jest to jednak regułą. Suplementy białkowe mają kilka istotnych walorów, które przekonać mogą zapracowanych chcących wprowadzić odpowiednio zbilansowaną i bogatą w składniki odżywcze dietę. Są szybkie w przygotowaniu, wygodne (proszek możesz przesypać do mniejszego opakowania i rozrobić w wodzie wszędzie), oraz smaczne. Na rynku dostępne są przeróżne smaki odżywek białkowych (np. De Luxe Whey Activlab dostępne jest w 5 różnych smakach) , które mogą stać się również przydatne w kuchni podczas przygotowywania ulubionych posiłków, czy ich urozmaicania.