
Chyba każdy z nas wie, że nasze ciało potrzebuje i wykorzystuje białko do różnych celów. Jego zadaniem jest przede wszystkim wykorzystywanie aminokwasów pochodzących z białka do produkcji hormonów, białek nośnikowych i przeciwciał, enzymów, składników należących do układu odpornościowego, których celem jest zwalczanie rozmaitych infekcji oraz do odbudowy tkanki mięśniowej.
Gdybyśmy zapytali się dietetyka lub trenera, ile białka potrzebuje nasz organizm, z całą pewnością otrzymalibyśmy różne odpowiedzi i opinie. Mimo tego, większość osób jest w tej kwestii zgodna i uważa, że potrzebujemy więcej białka w przypadku, gdy trenujemy siłowo lub gdy wykonujemy bardzo dużo ćwiczeń siłowych i wytrzymałościowych. Zalecane jest, aby dziennie przyjmować od około 1,3 do 2,6 gramów białka na kilogram masy ciała. Sami w łatwy i szybki sposób możemy obliczyć, ile białka powinniśmy spożywać każdego dnia. Jednak, czy zastanawialiście się nad tym, co może się stać jeśli przekroczymy tę wartość białka?
Czy można w ogóle spożywać zbyt dużo białka w swojej diecie i czym to właściwie grozi? Na pewno nie raz, spotkaliście się z obawami, że spożywanie zbyt dużej ilości białka może mieć przykre konsekwencje dla naszych nerek. U osób z prawidłowo funkcjonującymi i zdrowymi nerkami, takie obawy są jednak bezpodstawne. Spożywanie ponad 3 gramów białka przypadających na kilogram masy ciała, nie jest związane z niekorzystnymi skutkami dla naszego zdrowia. Jeśli trenujemy, potrzebujemy tego białka więcej, ponieważ aminokwasy są niezbędne do naprawy mięśni. Po za tym, że możemy tutaj mówić o korzystnym wpływie na odchudzanie, spożywanie większej ilości białka nie niesie za sobą więcej korzyści.
Pamiętajmy, że nie ma naukowych dowodów na to, że spożywanie większej ilości białka niż zalecane, jest szkodliwe dla narządów takich jak nerki i wątroba u zdrowych osób, które wykazują prawidłową ich czynność. Mimo wszystko, starajmy się nie wychodzić poza limit ilości białka, z którego może korzystać nasze ciało. Jeśli spotkaliśmy się z opinią, że spożywanie większej ilości białka przyniesie dużo pozytywnych aspektów, nie zawierzajmy temu w 100%, ponieważ tak naprawdę nie ma tutaj żadnych dodatkowych korzyści. Należy sobie jednak uświadomić to, że jeśli jesteśmy na diecie, w której mamy znacznie wyższą zawartość białka niż mieć powinniśmy, pijmy więcej wody. Nasz metabolizm i wydalanie białka przyczynia się do zwiększenia zapotrzebowania na płyny.
Artykuł stworzony przy współpracy z firmą cateringową www.food2door.pl