Dieta antyzaparciowa ma na celu regulację wydalania kału bez konieczności stosowania środków farmakologicznych. Zaparcia w oddawaniu stolca pojawiają się, kiedy stolce są twarde lub kiedy wydalamy je rzadziej niż 3 razy w tygodniu. Przy prawidłowym trawieniu stolec powinno się oddawać 1-2 razy na dzień.
Przyczyną takiego stanu jest to co jemy, czyli dieta uboga w błonnik a bogata w tłuszcze nasycone (zwierzęce), węglowodany i inne pokarmy ciężko strawne oraz pokarmy wysoko oczyszczone. Dzienna dawka w diecie zdrowego człowieka powinna zawierać około 40 g związków nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka (błonnik, pektyny, hemicelulozy, ligniny). Ich źródłem są głównie warzywa i owoce. Dieta antyzaparciowa charakteryzuje się przyjmowanie pokarmów zawierających większą ilość tych związków, aby ich dawka dzienna w posiłku wyniosła ok. 60 g. Błonnik zmniejsza stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy. Polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem stanowią wypełniacz przewodu pokarmowego, zwiększają ilość wody oraz wchłaniają i przyspieszają ich produktów rozkładu kwasów żółciowych.
Nie wolno przetrzymywać parcia do wypróżnienia. Często spiesząc się powstrzymujemy je, po pewnym czasie odruch ten zanika. Nie należy również spożywać posiłków w pośpiechu, stosować środków farmakologicznych na przeczyszczenia powodujących odwodnienie. Przydałoby się również trochę ruchu.
Produkty zalecane w diecie przeciw zaparciom:
- białka jajek, żółtka tylko w ograniczonych ilościach,
- chuda szynka i polędwica, mięso w galarecie,
- chuda śmietana, oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa – w ograniczonych ilościach,
- chudy twaróg i biały ser,
- desery owocowe, kompoty, galaretki, budynie.
- dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś,
- liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny,
- masło w ograniczonych ilościach, twaróg i ser z odtłuszczonego mleka,
- mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb
- mleko odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir i jogurt,
- odtłuszczone mleko, maślanka, serwatka, napary z ziół, słaba herbata, słaba kawa zbożowa,
- potrawy mięsne duszone, smażone bez tłuszczu,
- powidła, cukier, syropy, dżemy, galaretki, landrynki, dropsy, miód,
- surówki, soki, gotowane warzywa,
- wszystkie warzywa i owoce,
- ziemniaki gotowane i pieczone, puree,
- zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe,
Produkty zabronione w diecie antyzaparciowej:
- alkohol, kakao, płynna czekolada, mocna kawa i herbata,
- baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby,
- duże ilości żółtek,
- frytki, smażone, placki ziemniaczane,
- inne sery,
- masło solone,
- mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana,
- mleko tłuste, kefir, jogurt,
- pasztety, tłuste wędliny,
- pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie,
- potrawy smażone, pieczone,
- słodycze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki, ciastka, konfitury,
- tłusta śmietana,
- torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele.
- zupy na tłustych wywarach,
Dietę na zaparcia można stosować również w:
- profilaktyce zespołu jelita drażliwego,
- powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego,
- zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi
Kiedy mnie dopadają zaparcia zawsze stosuje czopki evaqu, sa bardzo wkuteczne i szybko działają.
A mogą je stosowac kobiety w ciazy?
Tak. Są zupełnie bezpieczne. jak się wahasz to upewnij się u swojego gin. Ja je stosowałam przez ostatni trymestr ciąży. Bardzo mi pomogły.
Sa dedykowane kobietom w ciąży. U mnie było troche inaczej bo zaparcia dopadły mnie po porodzie. Stosowałam przez kilka dni czopki i wszystko wróciło do normy.
Stosuje wszystkie zalecenia z tego artykułu. Nie jem smazonych potraw, czekolady czy przetworzonej żywności a i tak miewam zaparcia. Wypróbuję czopki może bedą skuteczne i przyniosa mi ulgę