Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Kolory w diecie

kolory w diecie

Czy wiecie że kolory zjadanych produktów mają znaczenie? Mają one znaczący wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę. Nie wierzycie? Przeczytajcie!

Okazuje się, że jedząc trzy razy dziennie warzywa i dwa razy dziennie owoce z każdego koloru – zapewnimy organizmowi potrzebne składniki odżywcze. Odkryli to specjaliści Amerykańscy w Centrum Odżywiania Człowieka przy Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles.

Wpływ kolorów na zdrowie i psychikę człowieka jest znany od wieków. Wykorzystywała je medycyna chińska i egipska. Wierzono, że koloroterapia (color therapy) przywraca równowagę i harmonię w środowisku i organizmie człowieka.

W chińskiej sztuce leczenia każdy organ powiązany jest z jakimś kolorem. Można to wykorzystać do doprowadzenia do szczupłej, zdrowej sylwetki.

Do każdego koloru dopasowane są określone cechy człowieka.

A więc zacznijmy: znajdź słowa, które do ciebie pasują. Twoja grupa koloru to ta, w której znajdziesz najwięcej charakterystycznych dla Ciebie słów.

Kolor czerwony:

Swobodna
Gaduła
Beztroska
Stanowcza
Wymagająca

Twoja dieta powinna zawierać- pomidory, jabłka, maliny, arbuzy, czereśnie, żurawina, fasola, buraki, papryka. czerwone mięso: wołowinę, jagnięcinę, truskawki świeże i mrożone, pomarańcze, mandarynki, wiśnie, żółty melon, dynię, marchewkę.

Produkty te zawierają antocyjany, które zmniejszają kruchość i przepuszczalność naczyń włosowatych oraz działają przeciwzapalnie. Chronią przed słońcem, wolnymi rodnikami i starzeniem się. Ponadto zawierają potas i witaminę C. Mają też właściwości oczyszczające organizm z produktów przemiany materii. Pobudzające metabolizm oraz regulują ciśnienie krwi.

Unikaj: potraw smażonych na tłuszczu, mleka i żółtych serów, alkoholu.

Kolor żółty i pomarańczowy:

Ambitna
Spokojna
Realistka
Pracowita
Małomówna

Jedz: cytryny, pomarańcze, banany, żółtą paprykę, jajka, grejpfruty, cebulę, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, trochę masła, pomarańcze, morele, brzoskwinie, melony, ananasy, cytryny, marchew.

Produkty te bogate są w beta-karoton i prowitaminę z witaminy A z której organizm w wyniku przemiany biochemicznej produkuje witaminy potrzebne dla zdrowia skóry i wzroku. Ponadto zawierają potas, witaminy A i C. Regulują gospodarkę wodną organizmu, niwelują obrzęki. Chronią skórę przed promieniami słonecznymi oraz nadają jej ładny kolor. Ma działanie pobudzające, oczyszczające krew i ułatwiające trawienie.

Ogranicz: kawę, herbatę, napoje alkoholowe.

Kolor zielony:

Niespokojna
Sympatyczna
Impulsywna
Optymistka

Jedz: kiwi, sałatę, rzepę, szpinak, kapustę, zielony groszek ciemne mięso drobiowe, np. z indyka, orzeszki pistacjowe, fasolę, warzywa o ciemnozielonych liściach jak: botwina, cukinia ogórki, bazylia, mięta.

Produkty te zawierają witaminę C, K beta, karoten, kwas foliowy, żelazo, potas. Wzmacnia my w ten sposób naczynka krwionośne, właściwości przeciwutleniające chronią przed nowotworami oraz oczyszczają organizm. Produkty te również wpływają pozytywnie na trawienie oraz regulują ciśnienie krwi.

Unikaj: tłuszczy zwierzęcych np. mięso i wędliny oraz roślinnych, np. olej

Kolor niebieski:

Uporządkowana
Opanowana
Towarzyska
Godna zaufania
Czasem pobudliwa

Jedz bakłażany, aronię, ciemne winogrona, jagody, warzywa, białe mięsa, np, drób, cielęcinę, czarne oliwki, czarne jagody, jeżyny.

Jest to dieta uspokajająca, polecana osobom, które mają problem z grą naczyniowo-ruchową. Pomaga przy nadmiernym zatrzymaniu wody w organizmie i problemach z nerkami. Stanowią one bogate źródło polifenoli i witaminy C. Chronią komórki przed zniszczeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Opóźniają efekty starzenia się skóry. Łagodzą też zaparcia.

Unikaj: węglowodanów prostych, np. makaron, białe pieczywo, czerwone mięso, np. wołowinę

Kolor biały:

Jedz: cebula, szalotka, pory, czosnek.
Produkty te znane są ze swych właściwości przeciwwirusowych i przeciwbaktetyjnych. Stanowią naturalne antybiotyki bogatą w allicynę substancję, która działa przeciwmiażdżycowo, przeciwnadciśnieniowo, przeciwbakterynie, przeciwgrzybiczno i tonizująco. Allicyna reguluje przemianę tłuszczu, obniża poziom cholesterolu. Reguluje tym samym nadciśnienie, objawy miażdżycy tętnic ( bóle, zawroty głowy, bezsenność), poprawia krążenie. Ogranicza również negatywne zmiany we krwi, takie jak lepkość płytek i powstawanie skrzepów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kolory w diecie

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0