Cenne właściwości soków, zarówno owocowych, jak i warzywnych znane są nam nie od dziś. Już w starożytnych cywilizacjach doceniano właściwości naturalnych soków, choć brak było wiedzy odnośnie tego, co gości w poszczególnych warzywach i owocach. Dziś wiemy, jak wiele witamin, minerałów, ważnych tłuszczów czy też białka są w stanie dostarczyć te, które znajdujemy na półkach sklepowych, jak i na okolicznych targach.
Pojawia się jednak wątpliwość. Stawiać na kupny, gotowy sok czy poświęcić wolną chwilę i przygotować taki sok własnoręcznie? Spośród kupnych produktów trudno nam znaleźć ten, który byłby pozbawiony wszelkiego rodzaju barwników, konserwantów, cukrów i sztucznych słodzików. Ich wartość jest znacznie niższą i z pewnością nie zaspokoimy dziennego zapotrzebowania na warzywa i owoce, w zalecanej dawce pięciu porcji.
Dlaczego soki przygotowane własnoręcznie zdecydowanie wygrywają?
- cenne składniki ze świeżo wyciśniętego soku trafiają do naszego organizmu zaledwie w ciągu kwadransa,
- litr soku, to przeważnie około 1,5kg-2kg surowca. Czy jesteśmy w stanie zjeść jednorazowo 1,5kg marchewki lub jabłek, czy też wolimy wypić szklankę soku?,
- każdy z nas ma warzywo bądź owoc, za którym nie przepada. W sokach jesteśmy w stanie przemycić produkty, które w innej postaci nie przypadają nam do gustu,
- świeżo wyciskany sok stanowi produkt wysokiej jakości, bo owoce i warzywa nie są poddawane chociażby obróbce cieplnej, która niszczy wiele cennych wartości,
- soki alkalizują organizm,
- działają oczyszczająco,
- przywracają prawidłowy poziom pH,
- wzmacniają system odpornościowy,
- dostarczają witamin, minerałów i innych cennych składników.
Gdzie kupować?
Nie każdy ma czas i przede wszystkim chęci na to, by każdego dnia przygotowywać świeży sok. Dobrą alternatywą, która przypada do gustu coraz większej liczbie osób jest oferta, jaką znajdziemy pod adresem www.fitday.eu. To świeże, naturalne soki owocowo-warzywa. Bomby witaminowe, które wzmocnią, dodadzą energii, zredukują stres i zmęczenie. Pozwolą uporać się z rozmaitymi przypadłościami natury zdrowotnej, a co najważniejsze, są smaczne, pachnące i kolorowe. Warzywa lub owoce, które niegdyś nie przypadały nam do gustu, w tej formie zagoszczą na stałe w naszym codziennym jadłospisie. Co więcej, będą nie tylko smakowały, ale przede wszystkim przyniosą korzyści dla organizmu. Pod względem jego funkcjonowania, ale i mając na uwadze wygląd zewnętrzny.