W wielu chorobach, zwłaszcza tych metabolicznych, dieta stanowi ważny element postępowania terapeutycznego. Jak jest w przypadku czerwienicy prawdziwej – czy dieta może wspomóc leczenie? Czy należy trzymać się konkretnych zasad żywieniowych, jeśli chorujemy na ten nowotwór?
Z czym się wiąże czerwienica prawdziwa?
Czerwienica prawdziwa bywa czasem nazywana nadkrwistością, ponieważ w jej przebiegu dochodzi do znacznego zwiększenia ilości czerwonych krwinek. To powoduje, że zwiększa się również lepkość krwi, co może prowadzić do poważnych powikłań zakrzepowych i nie tylko.
Dieta w czerwienicy prawdziwej
Trudno mówić o tym, by dieta sama w sobie rozwiązywała problemy zdrowotne, które mogą towarzyszyć osobom chorującym na ten nowotwór. Pełni za to funkcję wspomagającą, dlatego warto zastosować się do kilku prostych zaleceń.
Spożywanie odpowiedniej ilości wody
Ze względu na zwiększoną lepkość krwi, osoby chorujące na czerwienicę prawdziwą powinny zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie nawodnienie, nie doprowadzając do odwodnienia. Minimum płynów, jakie zwykle rekomenduje się dla osoby dorosłej, to 35-40 ml płynów na każdy kilogram masy ciała. U osób chorujących na czerwienicę ta ilość powinna być większa i tym bardziej wzrastać, jeśli mamy do czynienia z osobą aktywną fizycznie. Nie należy czekać na uczucie pragnienia, tylko regularnie spożywać płyny w ciągu całego dnia. Szczególnie dużą uwagę należy zwrócić na to podczas upałów, podczas których tracimy większe ilości wody wraz z potem.
Ograniczenie ilości żelaza
Zmniejszenie zawartości żelaza w diecie może doprowadzić do opóźnienia procesu namnażania się erytrocytów, co w przypadku osób z czerwienicą prawdziwą, jest zjawiskiem pozytywnym.
Takiemu zmniejszeniu żelaza wraz z dietą może służyć m.in. znaczne ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych – szczególnie mięsa czerwonego oraz podrobów, które zawierają szczególnie dużo tego pierwiastka.
Ograniczenie produktów bogatych w witaminę K
Leczenie obejmuje podejmowanie małych dawek kwasu acetylosalicylowego, który zmniejsza skłonność krwi do krzepnięcia, zabezpieczając tym samym przed powikłaniami zakrzepowymi. W opozycji do kwasu acetylosalicylowego działa witamina K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
W związku z tym należy ograniczyć spożycie pokarmów szczególnie obfitujących w witaminę K. Zalicza się do nich: brokuły, jarmuż, natkę pietruszki, sałaty, brukselkę, kapustę włoską, szparagi, liście bazylii, kiszoną kapustę, szczypiorek, cykorię.
Zwiększenie wykrywalności chorób rzadkich
Czerwienica prawdziwa zalicza się go grona chorób rzadkich, które dotyczą nawet 8% społeczeństwa. Opisano dotychczas kilka tysięcy takich schorzeń, a ich lista wciąż się wydłuża. Ze względu na ich specyfikę oraz objawy, często pojawiające się ze strony wielu układów i narządów, stanowią spore wyzwanie diagnostyczne. Niejednokrotnie pacjenci długie lata poszukują właściwej diagnozy.
Jednym z celów Fundacji Saventic jest zapewnienie lepszej wykrywalności chorób rzadkich, a co za tym idzie – przyspieszenie procesu ich terapii. Więcej informacji na temat działalności Fundacji oraz jej form pomocy znajdziesz na stronie www.fundacjasaventic.pl.