Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Wyciskarka vs sokowirówka

sok

Kto nie chciałby cieszyć się świeżym sokiem owocowym lub warzywnym, który można przygotować w dowolnym momencie w zaciszu domowym? Niezależnie od pory dnia, sok pobudzi twoje ciało i dostarczy mu wielu składników odżywczych i substancji, których potrzebuje.

Najłatwiejszym i najszybszym sposobem na uzyskanie pysznego świeżego soku jest oczywiście użycie sokowirówki lub też wyciskarki. Zanim jednak zdecydujesz się na zakup, któregokolwiek z tych urządzeń, jest kilka rzeczy, o których musisz wiedzieć.

Udowodniono, że zwiększone spożycie owoców i warzyw jest korzystne dla naszego zdrowia. Badania jednoznacznie wykazały, że pięć lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru o 26%, a także zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia. Tak więc picie soków to moc korzyści i samo zdrowie! Przygotowywanie soku jest doskonałym sposobem na to, aby w łatwy i szybki sposób uzyskać zalecaną dzienną dawkę.

Jak działa wyciskarka do soku?

Wyciskarki do soków pracują zupełnie inaczej niż sokowirówki. Nie rozdrabniają one składników, tylko w sposób delikatny je wyciskają. Wyciskarka wolnoobrotowa wykorzystuje specjalnie zamontowany wałek ślimakowy, za pomocą którego urządzenie miażdży i tłoczy surowiznę, z której chcemy uzyskać sok.

Sokowirówka natomiast tnie oraz szatkuje owoce i warzywa, oddzielając jednocześnie sok od pulpy. Podstawowym elementem każdej sokowirówki jest tarcza ścierna oraz sito. Sokowirówka działa na zasadzie ruchu obrotowego 6000-12000 obrotów na minutę.

Zanim zdecydujesz się na zakup sokowirówki czy wyciskarki do soków, powinieneś zadać sobie kilka pytań:

Jak często będziesz wyciskać sok? Z jakich owoców czy warzyw chcesz przygotowywać soki? Jaka konsystencja napoju jest dla Ciebie najodpowiedniejsza?

Podstawową różnicą między wyciskarką a sokowirówką jest ich przeznaczenie. Jeżeli chcesz, aby picie soku stało się Twoją rutyną oraz wsparciem w doskonałe odżywianie powinieneś zdecydowanie wybrać wyciskarką. Przede wszystkim jest ona w stanie wycisnąć sok z każdej rośliny, dlatego stanowi ona doskonały sposób na uzupełnienie dziennej dawki wielu witamin i minerałów. Sok może być przechowywany w lodówce nawet przez 3 dni od jego przygotowania.

Jeśli natomiast interesuje Cię szybkie przygotowanie napoju na śniadanie, który masz zamiar spożyć od razu po jego wyciśnięciu, wybierz sokowirówkę.

Poniżej przedstawiamy wady i zalety obu urządzeń.

Wyciskarka zalety

  • Sok z wyciskarki zawiera dużo więcej witamin i minerałów niż ten, który uzyskujemy z sokowirówki.
  • Uniwersalność. Za pomocą wyciskarki jesteśmy w stanie przygotować sok z każdego gatunku roślin. Liście szpinaku, natka pietruszki, owoce, warzywa i zioła to tylko niektóre dary natury, z których możemy bez najmniejszego problemu wycisnąć pyszny i esencjonalny napój.
  • Ilość oraz jakość. Wyciskarka jest w stanie dostarczyć nam więcej soku niż sokowirówka, jednocześnie dając nam możliwość przechowywania go w lodówce przez okres kilku dni po jego przygotowaniu.
  • Łatwa w demontażu i czyszczeniu. Elementy mogą być myte w zmywarce do naczyń.
  • Cicha praca urządzenia.

 Wyciskarka wady

  • Dłuższy czas wyciskania w porównaniu do sokowirówki.
  • Wydajność. Wyciskarka jest w stanie pracować bez przerwy około 30 minut.
  • Cena. Inwestycja w wyciskarkę jest większa niż w przypadku sokowirówki, aczkolwiek producenci zapewniają wieloletnią gwarancję, tak więc będzie nam służyła kilka, a nawet kilkanaście lat.

Sokowirówka zalety

  • Szybkość pracy. Sokowirówka to najszybszy sposób na uzyskanie szklanki świeżego soku.
  • Doskonała w użytkowaniu do obsługi większej ilości osób np. w branży gastronomicznej.

Sokowirówka wady

  • Ograniczenie co do gatunku rośliny, z której możemy uzyskać sok. Niestety, ale sokowirówka świetnie poradzi sobie z jabłkiem, marchewką czy pomarańczą, jednak nie podoła liściom, ziołom lub mniejszych owocom i warzywom.
  • Jakość, konsystencja czy nawet kolor są dużo gorsze, niż soku, który przygotujemy za pomocą wyciskarki.
  • Utrata witamin. Sokowirówka poprzez swoją moc i ilość obrotów “lubi się” nagrzewać, przez co sok traci cenne właściwości.
  • Sok przygotowany w sokowirówce powinien być spożyty natychmiast po jego wytworzeniu. Nie nadaje się do przechowywania w lodówce.
  • Pracuje dość głośno.
  • Większość sokowirówek jest dość kłopotliwa w czyszczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyciskarka vs sokowirówka

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0