Miód jest najpopularniejszą substancją słodzącą po cukrze, przez wielu uważany za bardzo zdrowy dodatek, więc po jego spożyciu rzadko występują wyrzuty sumienia, że pozwolono sobie na małą przyjemność. Miód to również jeden z najstarszych leków, jego właściwości są nie do przecenienia, warto przyjrzeć mu się nieco bliżej.
Działanie miodu
Miód ma nie tylko pyszny smak, ale również wiele właściwości wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Jest środkiem, który uwielbiają dzieci, ponieważ żaden lek nie smakuje tak dobrze. Już Hipokrates wychwalał właściwości złotego płynu, podobno to właśnie dzięki wspomaganiu się miodem dożył zaawansowanego wieku. Całe dobro zawdzięczamy enzymom zawartym w miodzie, znalazły się tam dzięki pszczołom, które pracowicie produkują je w swoich gruczołach ślinowych. W miodzie znajdziemy również naturalne antybiotyki, między innymi lizozym, inhibine i apicydyne. Wymienione substancje potrafią sobie poradzić z zajadłymi bakteriami, dlatego używanie miodu podczas choroby na pewno wyjdzie nam na dobre, a infekcja skończy się o wiele szybciej. Oprócz enzymów w miodzie znajdziemy też wiele witamin i mikroelementów: A, C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna, potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan, kobalt.
Na co jest dobry miód
- przyspiesza gojenie ran i regenerację naskórka
- zatrzymuje biegunkę
- obniża ciśnienie krwi
- pomaga w czasie infekcji i przeziębienia
- wzmacnia odporność
- działa uspokajająco
- pomaga w problemach z zasypianiem
- leczy wrzody żołądka
Rodzaje miodów – jaki miód wybrać?
Miody różnią się od siebie w zależności z jakich roślin został pozyskany przez pszczoły, każdy z nich będzie miał inne dodatkowe właściwości, dzięki substancjom zawartym w tych właśnie roślinach. Warto mieć to na uwadze, gdy będziemy poszukiwali środka na konkretną dolegliwość.
Miód wielokwiatowy. Najpopularniejszy, ponieważ jest pozyskiwany z nektaru pochodzącego z różnych gatunków roślin rosnących na polach, łąkach, w sadach, lasach i jednocześnie kwitnących. Miód ten ma jasny kolor, chociaż ten z okresu letniego może być ciemniejszy, delikatny zapach oraz łagodny smak. Polecany jest w problemach z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym, przy chorobach dolnych dróg oddechowych, grypie oraz alergikom, ponieważ dzięki niemu łatwiej uodpornić się na pyłki.
Miód spadziowy otrzymywany jest z pomocą pszczół, które zbierają wydzieliny mszyc i czerwców. Najczęściej można spotkać miód ze spadzi iglastej i liściastej. Są zdecydowanie gęstsze od innych rodzajów miodów, zawierają więcej związków mineralnych takich jak: potas, fosfor, chlor, siarka, magnez, żelazo. Szczególnie bakteriobójcze, bogate w enzymy. Ich działanie jest cenione na całym świecie, ponieważ to właśnie miody spadziowe są najbardziej polecane na wszelkie dolegliwości bakteryjne, sprawiają również, że odporność zostaje wzmocniona. Pomogą także w problemach z trawieniem, układem pokarmowym, krążenia i nerwowym.
Miód lipowy. Jest koloru jasnożółtego lub bursztynowego, o słodkim zapachu lipy, w smaku delikatnie pikantny i z goryczką. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną, pomaga w stanach grypy i przeziębień, zbija gorączkę, uspokaja, działa wykrztuśnie. Świetny w chorobach dróg moczowych i zapaleniu zatok.
Miód manuka. Szczególny miód, który ostatnio stał się bardzo popularny ze względu na wyższe właściwości antyseptyczne niż te miodów europejskich. Miodowi manuka bliżej do leku, ponieważ jego właściwości są tak silne, że szybko i widocznie wzmacnia odporność organizmu. Szczególnie polecany w problemach z układem pokarmowym: wrzodach żołądka, nadkwasocie, zaburzeniach trawienia, zespole jelita wrażliwego. Bywa pomocny również przy zakażeniu dróg moczowych, trudno gojących się ranach, egzemie, trądziku, anginie.
Miód wrzosowy. Pozyskiwany z kwiatów wrzosu, o ciemnej barwie przechodzącej w pomarańczową. Uznany za najlepszy miód nektarowy. Ma charakterystyczny ostry i gorzki smak. Jest ciekawym dodatkiem do napojów. Polecany dla osób borykających się z schorzeniami układu moczowego, kamicą nerkową, zapaleniem jelit oraz biegunką. Jego antyseptyczne właściwości okażą się również zbawienne w stanie zapalenia jamy ustnej.
Miód gryczany. O ciemnym, brunatnym kolorze, ma zdecydowany i ostry smak. W swym składzie zawiera rutyne – substancję oczyszczającą naczynia, dlatego polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej oraz nadciśnieniu. Przyspiesza zrastanie się kości i gojenie trudnych ran. Znalazł również swoje zastosowanie w problemach układem nerwowym i wzrokiem, ze względu na wyższą niż w innych miodach zawartość magnezu. Polecany osobom starszym.
Miód rzepakowy. Bardzo słodki, ale z wyczuwalną gorzką nutą, o jasnym słomkowym kolorze. Zawiera dużo olejków eterycznych, witamin i aminokwasów. Po krystalizacji jego kolor zmienia się na jasny, prawie biały. Posiada właściwości detoksykacyjne, jest łagodny dla wątroby. Polecany przy schorzeniach serca i w zapaleniu górnych dróg oddechowych. Chroni przed zakażeniem.
Pamiętajmy, że miód traci właściwości lecznicze po zalaniu gorącą wodą. Z tego powodu należy odczekać zanim dodamy go do herbaty, lub innego napoju przygotowanego z pomocą wrzątku.