Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

SUPERFOODS – produkty o cudownych właściwościach, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni

superfoods

Coraz większą uwagę przykładamy do tego, co jemy. Zrównoważona dieta powinna być różnorodna. Dobrze też, jeśli jest bogata w niezwykłe produkty, które dzięki swoim licznym zdrowotnym właściwościom i wszechstronnemu działaniu zaliczane są do tak zwanych superfoods.

Żurawina

Doceniona już przez nasze babcie, dopiero teraz jest naprawdę popularna. Dotąd mówiło się głównie o jej pozytywnym wpływie na układ moczowy – zapobiegała infekcjom i skracała czas ich trwania. Warto jednakże wspomnieć, że ma ona właściwości przeciwbakteryjne – działa pozytywnie w profilaktyce wrzodów żołądka oraz w chorobach dziąseł. Ponadto, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia, a także oczyszcza organizm. Ostatnio wykazuje się także jej antynowotworowe działanie. Można ją spożywać na przykład w formie soku, albo dodawać surową do deserów, czy nawet mięs.

Kasza jaglana

Większość produktów, które spożywamy, zakwasza nasz organizm. Na szczęście jest kasza jaglana, przywracająca zasadowe środowisko, dzięki czemu utrzymuje działanie naszego ciała w równowadze. Ponadto, produkt ten w fantastyczny sposób oddziałuje na włosy, paznokcie i skórę, dzięki dużej zawartości krzemu. Kasza jaglana wpływa też na naszą kondycję umysłową, ponieważ jest bogata w lecytynę. Sprawdza się także przy infekcjach, oczyszczając górne drogi oddechowe. Kaszę jaglaną zdecydowanie zaliczamy do superfoods i włączamy do codziennego jadłospisu, a sprawdza się zarówno na słono, jak i w wymyślnych deserach. Niezwykłą popularnością cieszą się ciasta i chlebki z kaszy, które warto wypróbować.

Czystek

Czystek jest ziołem, które idealnie sprawdza się jako oczyszczający napar. Przede wszystkim, produkt zwalcza drobnoustroje. Wspomaga też naturalnie odporność. Działa detoksykująco, usuwając metale ciężkie z organizmu. Dzięki zdolności zwalczania wolnych rodników przyczynia się do dłuższego zachowania młodego wyglądu.

Nasiona chia

Nasiona chia to prawdziwa bomba pełna minerałów. Magnez, żelazo, wapń są niezbędne dla równowagi organizmu. Nasiona chia są też bogate w błonnik, dzięki czemu wspomagają metabolizm. Wzmacniają układ kostny, poprawiają pracę mózgu, obniżają poziom „złego” cholesterolu. Wydaje się, że te same właściwości mogą mieć też inne produkty, zatem dlaczego nasiona chia należą do superfoods? Ponieważ zawierają dużo więcej minerałów niż mleko, brokuły czy ziarna zbóż. W małych nasionkach skoncentrowane jest dużo więcej „mocy”. Nasiona chia można spożywać na przykład w formie koktajlu lub puddingu – świetnie współgrają z mleczkiem kokosowym.

Zacznij czerpać z natury

Warto korzystać z fantastycznych cech nasion chia, żurawiny, czystka i innych podobnych im składników. Z właściwości superfoods korzysta także przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny. Warto wejść na stronę www.znamlek.pl, żeby przekonać się, że istnieje cała baza leków, suplementów i innych produktów, które służą naszemu organizmowi. Ta strona internetowa to nie tylko wykaz leków, ale także miejsce, gdzie można przeczytać opinie o lekach i dzięki temu wybrać coś odpowiedniego dla naszych potrzeb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

SUPERFOODS – produkty o cudownych właściwościach, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0