Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Pizza z salami, ogórkiem i kukurydzą

pizza

Sładniki:

  • 0,25 kg mąki pszennej
  • 0,5 op (4 g) drożdży suszonych
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 100 g salami
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 100 g przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Wsyp drożdże do mąki, dodaj po ok. 0,5 łyżeczki soli i cukru, 2-3 łyżki oliwy lub oleju z dodatkiem oliwy, następnie wymieszaj. Powoli dolewając ciepłej wody, zagniataj ciasto aż przestanie się kleić do rąk. Gdy będzie już wyrobione, odstaw je w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką i czekaj ok. 30 minut aż podwoi objętość. W tym czasie przygotuj sobie dodatki. Pokrój salami, ser i ogórki w plastry; przecier pomidorowy wymieszaj z solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem, ziołami prowansalskimi. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je np. na dwie części, rozwałkuj cienko. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, ułóż ser i resztę składników. Piecz w temp. 170-200 ° C, w zależności od piekarnika (termoobieg -niższa temp; gaz – wyższa temp).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pizza z salami, ogórkiem i kukurydzą

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0