
Sładniki:
- 0,25 kg mąki pszennej
- 0,5 op (4 g) drożdży suszonych
- 2-3 łyżki oliwy/oleju
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 100 g salami
- 1 kulka mozzarelli
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 2-3 ogórki konserwowe
- 100 g przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Wsyp drożdże do mąki, dodaj po ok. 0,5 łyżeczki soli i cukru, 2-3 łyżki oliwy lub oleju z dodatkiem oliwy, następnie wymieszaj. Powoli dolewając ciepłej wody, zagniataj ciasto aż przestanie się kleić do rąk. Gdy będzie już wyrobione, odstaw je w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką i czekaj ok. 30 minut aż podwoi objętość. W tym czasie przygotuj sobie dodatki. Pokrój salami, ser i ogórki w plastry; przecier pomidorowy wymieszaj z solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem, ziołami prowansalskimi. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je np. na dwie części, rozwałkuj cienko. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, ułóż ser i resztę składników. Piecz w temp. 170-200 ° C, w zależności od piekarnika (termoobieg -niższa temp; gaz – wyższa temp).