Składniki:
50 dag polędwiicy wołowej
4 pomidory
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kawałek świeżego imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki przyprawy chili
cukier
sól
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego wytranego wina
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 2,5 cm paski. Przygotować marynatę: składniki połączyć i wymieszać z 1 łyżką wody. Mięso włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Cebule, czosnek i świeży imbir obrać i opłukać. Cebule pokroić w talarki, imbir i czosnek drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć mięso 1 minutę, a następnie odsunąć na brzeg patelni lub wyjąć łyżką cedzakową i trzymać w cieple. Na pozostałym oleju smażyć 2 minuty cebulę, czosnek oraz imbir. Dodać paprykę, pomidory i dusić 10 minut. Doprawić kurkumą, chili, cukrem i solą. Wołowinę osączyć z marynaty, włożyć ponownie na patelnię, zagrzać i zaraz podawać z ryżem i ogórkiem konserwowym.