Niedługo wielu z nas czeka najgorszy dla diety czas – święta. To okres, kiedy większość osób uważa, że może sobie pozwolić na więcej, bo i tak od nowego roku przejdzie na kolejną dietę. Oczywiście nie jest to dobre rozwiązanie, o wiele lepiej jest przygotować mniej tłuste potrawy na wigilię.
Dziś o moim ulubionym wigilijnym daniu – rybie po grecku
W tradycyjnej wersji tej potrawy najbardziej kalorycznym elementem jest smażona ryba. A przecież naprawdę łatwo jest ją odchudzić. Wystarczy kupić filety z jakiejś zdrowej ryby, na przykład dorsza czy pstrąga i przygotować je na parze albo w piekarniku. Po prostu posypujemy rybę odrobiną soli i pieprzu, możemy też skropić sokiem z cytryny, i bez dodatku żadnych tłuszczy umieszczamy w parowniku lub po zawinięciu w folię aluminiową w piekarniku.
Do tego będziemy potrzebowali także marchewkę, pietruszkę, pomidory z puszki, kawałek selera i przyprawy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce i dusimy bez dodatku tłuszczy na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy, m.in. ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, sól i pieprz, a pod koniec pół puszki pomidorów. Gdy pomidory się rozpadną, a warzywa będą już miękkie składamy danie.
W ten sposób możemy cieszyć się smakiem tradycyjnej potrawy i nie martwić się kaloriami. Przygotowana w ten sposób ryba nie tylko nic nie traci na smaku, ale jest o wiele zdrowsza, gdyż podane tu sposoby obróbki zapobiegają utracie cennych wartości odżywczych i witamin. Oczywiście do przygotowania potrawy możemy użyć innych rodzajów ryby, pamiętajmy jednak, aby unikać tych tłustych, albo uważanych za niezbyt zdrowe.
Po więcej podobnych przepisów zapraszamy na blog modowy.