Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dietetyczna ryba po grecku

ryba PO GRECKU

Niedługo wielu z nas czeka najgorszy dla diety czas – święta. To okres, kiedy większość osób uważa, że może sobie pozwolić na więcej, bo i tak od nowego roku przejdzie na kolejną dietę. Oczywiście nie jest to dobre rozwiązanie, o wiele lepiej jest przygotować mniej tłuste potrawy na wigilię.

Dziś o moim ulubionym wigilijnym daniu – rybie po grecku

W tradycyjnej wersji tej potrawy najbardziej kalorycznym elementem jest smażona ryba. A przecież naprawdę łatwo jest ją odchudzić. Wystarczy kupić filety z jakiejś zdrowej ryby, na przykład dorsza czy pstrąga i przygotować je na parze albo w piekarniku. Po prostu posypujemy rybę odrobiną soli i pieprzu, możemy też skropić sokiem z cytryny, i bez dodatku żadnych tłuszczy umieszczamy w parowniku lub po zawinięciu w folię aluminiową w piekarniku.
Do tego będziemy potrzebowali także marchewkę, pietruszkę, pomidory z puszki, kawałek selera i przyprawy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce i dusimy bez dodatku tłuszczy na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy, m.in. ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, sól i pieprz, a pod koniec pół puszki pomidorów. Gdy pomidory się rozpadną, a warzywa będą już miękkie składamy danie.

W ten sposób możemy cieszyć się smakiem tradycyjnej potrawy i nie martwić się kaloriami. Przygotowana w ten sposób ryba nie tylko nic nie traci na smaku, ale jest o wiele zdrowsza, gdyż podane tu sposoby obróbki zapobiegają utracie cennych wartości odżywczych i witamin. Oczywiście do przygotowania potrawy możemy użyć innych rodzajów ryby, pamiętajmy jednak, aby unikać tych tłustych, albo uważanych za niezbyt zdrowe.
Po więcej podobnych przepisów zapraszamy na blog modowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dietetyczna ryba po grecku

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0