Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Pierzga pszczela, czyli eliksir młodości

pierzga

Ludzkość od tysięcy lat czerpie z darów natury, często wykorzystując gotowe produkty, które powstały dzięki owadom. Szczególnie cennymi owadami są słynące z pracowitości pszczoły. I choć najważniejsze skojarzenia związanie to miód, następnie wosk pszczeli, to jednak są i inne substancje, jakie ludzie podkradają owadom. Jedną z nich, niekiedy niedocenianą, jest pierzga pszczela. W warunkach ula pierzga wykorzystywana jako pełnowartościowy pokarm dla młodych osobników, w tym także dla larw, zapewniając ogromną dawkę składników odżywczych i substancji wpływających na odporność. Pierzga jest więc połączeniem pokarmu z suplementem.

Będąca zakonserwowanym pyłkiem kwiatowym pierzga pszczela zawiera w swoim składzie ogrom substancji chemicznych o pozytywnym oddziaływaniu nie tylko na młode pszczoły i larwy. Moc białka oraz składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, sód, cynk, potas czy wapń), witamin (B1, B2, A, B3, B6, B12, C, E, K, P czy PP) oraz takich związków, jak kwas oleanowy i betulina wykorzystują także ludzie.
Pierzga pszczela ceniona jest za wiele właściwości prozdrowotnych. Pierzga sprawdza się przy leczeniu schorzeń wątroby, żołądka, jelit, woreczka żółciowego. Kwas mlekowy i liczne enzymy wspomagają trawienie, odciążając przemęczone lub schorowane organy. Ponadto dzięki dużej zawartości aminokwasów i substancji mineralnych pierzga pszczela wykorzystywana jest jako wsparcie przy walce z anemią, przeziębieniami i osłabieniami organizmu. Sportowcy, amatorzy i profesjonaliści, doceniają też właściwości przyspieszające regenerację organizmu po intensywnym treningu. Należy jeszcze nadmienić, że pierzga działa pozytywnie na koncentrację oraz ma działanie antydepresyjne. I choćby z tych powodów powinna być spożywana w sezonie jesienno-zimowym, kiedy znacząco spada dostęp do promieni słonecznych. Warto dodać, że według badań pierzga zażywana profilaktycznie ma działania przeciwnowotworowe.

Dawkowanie pierzgi pszczelej

Najwyższej jakości naturalny suplement diety, jakim bez wątpienia jest pierzga pszczela, nie wymaga specjalnego przygotowania przed spożyciem. Jest kilka sposobów dawkowania i każdy z nich zależy od indywidualnych preferencji. Pierzga w postaci granulek, popularna w handlu, wymaga pogryzienia przed połknięciem. Jednak ze względu na specyficzny smak związany z występowaniem naturalnych kwasów pierzga może być dawkowana w inny sposób. Zmielona pierzga pszczela może być dodawana do jogurtu, kefiru lub miodu. Można także spotkać w specjalistycznych sklepach miód wielokwiatowy czy lipowy wzbogacony pierzgą. Najczęściej pierzga pszczela stanowi piątą część całości. Gotowy miód z pierzgą można używać do smarowania pieczywa, do słodzenia napojów (pamiętając, by nie dodawać miodu do gorącej wody) czy spożywać łyżeczką. Istotne znaczenie ma dawkowanie, które wynosi do 20 gramów pierzgi pszczelej na dobę w celach profilaktycznych (dwukrotnie większa dawka przy zalecana jest w celach leczniczych),

Regularność korzystania

Pierzga to ogromna moc naturalnych substancji o pozytywnym wpływie na organizm. Aby ją w pełni wykorzystać, należy spożywać ją regularnie, dbając też o inne składniki diety. I choć pierzga pszczela może wydawać się znacznie droższa niż inne popularne suplementy, to dzięki niezwykle bogatemu składowi i naturalnemu pochodzeniu jest czymś więcej niż alternatywą wobec tabletek musujących i kapsułek z apteki.

Jak pierzga wpływa na urodę?

Pierzga pszczela może być także wykorzystywana w kosmetyce. Kremy z pierzgą, mają właściwości regenerujące i wygładzające. Ponadto pierzga pozytywnie wpływa na redukcję cieni pod oczami. Co ważne, konsumenci nie są skazani na gotowe wyroby kosmetyczne z często śladową ilością pierzgi, gdyż regenerujące maseczki i kremy można zrobić we własnym zakresie, łącząc ją z miodem lub naturalnym jogurtem. Więcej informacji znajdą Państwo na blogu Miodoterapia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pierzga pszczela, czyli eliksir młodości

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0