Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Naturalny miód pszczeli – samo zdrowie w Twojej kuchni

miód

Miód pszczeli znajduje zastosowanie w zapobieganiu wielu chorobom oraz łagodzeniu ich objawów. Już sam Hipokrates, uważany za ojca współczesnej medycyny, zalecał spożywanie miodu w umiarkowanych ilościach. Produktowi temu przypisuje się m.in. działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe, wykrztuśne, lekko napotne, rozgrzewające, przeciwzapalne oraz wzmacniające organizm. Wszystko dzięki temu, że w składzie miodu znajduje się aż 300 około różnych cennych związków – minerałów, enzymów trawiennych, witamin oraz aminokwasów. Warto jednak mieć na uwadze to, że cenne właściwości zapewnia jedynie naturalny miód, w jak najmniejszym stopniu przetworzony.

Do czego możesz użyć miodu w kuchni?

Naturalny miód pszczeli nadaje wyrazisty smak wielu potrawom. Świetnie komponuje się zwłaszcza z mięsem – śmiało możesz dodawać go do kaczki, kurczaka, dziczyzny, tłustych żeberek, gęsi czy indyka. Bardzo dobrze pszczeli miód smakuje również w połączeniu z daniami mącznymi typu knedle, kluski na parze, naleśniki czy pierogi. Trudno wyobrazić sobie poza tym świąteczne pierniczki, makówki, mazurki czy ciasteczka bez dodatku miodu. Na śniadanie warto zaś dodawać ten słodki cud natury do płatków owsianych, kaszy jaglanej czy nawet smarować nim chleb w zastępstwie masła.

Dlaczego naturalny miód to zdrowy zamiennik cukru?

Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że systematyczne spożywanie cukru prowadzi do osłabienia układu odpornościowego? W konsekwencji naraża na rozwój infekcji oraz różnego typu związanych z rozwojem stanu zapalnego w organizmie. Poza tym wątroba nie radzi sobie z metabolizmem cukru, na skutek czego zaczynają nam dokuczać różnego typu problemy trawienne – zgaga, niestrawność czy refluks. Z kolei miód naturalny jest świetnie przyswajalny przez wątrobę, dlatego pomimo sporej kaloryczności czujemy się po jego spożyciu lekko i nic nam nie dolega.

Warto zamienić również cukier na miód z uwagi na zdrowie zębów i jamy ustnej. Jak się okazuje, za sprawą miodu jesteśmy w stanie zredukować ilość płytki nazębnej, będącej główną przyczyną rozwoju próchnicy. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, wtedy łyżeczka miodu będzie znacznie lepszym rozwiązaniem niż czekolada, ciasto czy baton. Poza tym naturalny miód spożywany regularnie reguluje poziom złego oraz całkowitego cholesterolu, a zarazem pomaga zwiększyć zawartość dobrego cholesterolu HDL we krwi. Wpływa również na obniżenie ciśnienia tętniczego, wzmacnia serce oraz stanowi cenne remedium na bezsenność i stany napięcia emocjonalnego.

Gdzie kupić zdrowy miód o doskonałych walorach smakowych?

Wszystko, co napisaliśmy dobrego na temat miodu, odnosi się jedynie do naturalnego produktu pozyskiwanego przez pszczelarzy z pasieki. Miody sprzedawane w zwykłych sklepach zazwyczaj cechują się znacznie niższą aktywnością biologiczną i są pozbawione cennych dla zdrowia witamin oraz enzymów. Nie może to dziwić, gdyż powstają one w procesie przetwarzania syropu cukrowego przez pszczoły, a nieraz zawierają w swoim składzie szkodliwe konserwanty i wzmacniacze smaku.

Miód naturalny z lokalnej pasieki to natomiast produkt powstały z zachowaniem wszelkich standardów jakości. Pszczelarze dokładają starań na każdym etapie wytwarzania miodu – dokarmiania pszczół, filtrowania i odwirowywania miodu, a także jego odbioru z ulów, przenoszenia oraz umieszczania w słoikach. Miód taki powstaje wyłącznie z naturalnego nektaru kwiatowego lub spadzi drzew, dlatego zawiera w swoim składzie wszystko, czego potrzebujesz dla zachowania nienagannego zdrowia oraz witalności.

Chcesz wiedzieć, ile kosztuje naturalny miód? Zapoznaj się zatem z ofertą na stronie lokalnej pasieki kłobuckiej pod adresem http://api-inhalacje.pl/miody-z-wlasnej-pasieki/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Naturalny miód pszczeli – samo zdrowie w Twojej kuchni

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0