Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Hummus – smaczny przysmak dla każdego

Hummus

Artykuł sponsorowany

Hummus, czyli jeden z ulubionych przysmaków mieszkańców Bliskiego Wschodu, święci triumfy popularności w Europie i to nie tylko za sprawą zajadających się nim wegetarian, ale też osób, które doceniają jego niepowtarzalny smak i cenne dla zdrowia właściwości odżywcze. Ta – na pozór zwyczajna pasta z ciecierzycy, kryje w swoim składzie bogactwo unikalnych składników odżywczych oraz witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu oraz ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej.

Hummus – co to takiego?

Hummus to nic innego, jak pasta z ciecierzycy, która należy do czołówki najczęściej używanych składników w kuchni libańskiej, arabskiej, żydowskiej oraz greckiej. W tradycyjnej wersji tej pasty, do ciecierzycy dodawany jest czosnek, sok z cytryny, oliwa oraz pasta z nasion sezamu, czyli tahini. Choć skład hummusu nie brzmi imponująco, w rzeczywistości to bardzo smaczna, a przy tym zdrowa przekąska, która zdobyła popularność na całym świecie, jako jeden z ulubionych smakołyków wegetarian.

Hummus – bogactwo witamin i cennik składników

Hummus, ze względu na liczne walory odżywcze jakie kryje w swoim składzie, może być spożywany przez osoby, które dbają o zdrowie i cenią sobie naturalne produkty. To pasta o dużej zawartości żelaza i witaminy C, czyli substancji, które poprawiają odporność i skutecznie zapobiegają niedokrwistości. To również cenne źródło białka, błonnika, kwasu foliowego, manganu oraz kwasów tłuszczowych czyli substancji, które ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej.

Rodzaje hummusu

Wybierając hummus, warto sięgać jedynie po produkty naturalne, pochodzenia roślinnego, które w swoim składzie nie mają sztucznych dodatków, konserwantów oraz ulepszaczy smaku. Tylko tego rodzaju pasty z ciecierzycy, (takie, jak dostępne na tej stronie: https://www.sante.pl/kategoria-produktow/hummusy), będą zdrowe i dostarczą do organizmu cennych składników. Jakie są najczęściej spotykane rodzaje hummusu?

  • Klasyczny
  • Z oliwkami
  • Z suszonymi pomidorami

Niezależnie od wybranego rodzaju hummusu, można mieć pewność, że jego wyjątkowe walory smakowe z  powodzeniem wzbogacą codzienną dietę. To pasta, która świetnie sprawdza się w roli przystawki, jako smarowidło do pieczywa (chrupkiego lub tradycyjnego – najlepiej z pełnego ziarna), ale również świetnie smakuje jako dodatek do pokrojonej w słupki marchewki czy selera naciowego. Oprócz tego, może z powodzeniem pełnić rolę sosu do mięs, ryb czy warzyw oraz dipu do sałatek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Hummus – smaczny przysmak dla każdego

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0