Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dlaczego warto kupować żywność ekologiczną?

warzywa

Coraz częściej na półkach naszych sklepów pojawiają się produkty oznaczone jako ekologiczne. W kategorii mieszczą się owoce, warzywa, produkty zbożowe, nabiał, oleje, słodycze i inne. W czym lepsza jest żywność ekologiczna od tej konwencjonalnej? Co zyskujemy na jej spożywaniu? Oto kompendium wiedzy na jej temat.

Czym jest żywność ekologiczna?

Terminem tym określamy produkty, które wytwarzane są w sposób zgodny rozporządzeniami Unii Europejskiej dotyczącymi ekologicznej produkcji rolnej. Ujmując rzecz w pewnym uproszczeniu, do produkcji żywności ekologicznej nie używa się chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych, zamiast nich stosując tradycyjne metody użyźniania gleby takie jak obornik, kompost, nawozy zielone lub naturalne minerały. Natomiast w żywieniu zwierząt stosowane są pasze własnej produkcji (ekologiczne) lub z niewielkim dodatkiem pasz konwencjonalnych. Zdrowa żywność nie zawiera w swoim składzie sztucznych barwników, konserwantów oraz substancji wzmacniających zapach i smak.

Dlaczego warto postawić na produkty ekologiczne?

Powodów jest wiele, ale tym, który najlepiej przemawia do wyobraźni przeciętnego konsumenta, jest ilość zawartych w niej składników odżywczych. Badania prowadzone pod okiem specjalistów od żywienia wykazały ponad wszelką wątpliwość, że w żywności produkowanej metodami ekologicznymi znajduje się znacznie więcej witamin, makro – i mikroelementów oraz innych istotnych dla zdrowia składników, niż w konwencjonalnie uprawianych czy wytwarzanych produktach. Jest ona także smaczniejsza, o czym wie każdy, kto miał okazję spróbować marchewki czy pomidora pochodzących z przydomowego ogródka.

Powody, dla których żywność bio jest lepsza od konwencjonalnej:

  • większa ilość witamin i minerałów, a co za tym idzie większa wartość odżywcza
  • brak lub mniej konserwantów i dodatków chemicznych
  • brak środków ochrony roślin i antybiotyków
  • bogaty smak i aromat
  • dłużej zachowuje świeżość

Jak odróżnić produkty ekologiczne od konwencjonalnych?

Jest to bardzo proste, bowiem żywność produkowana metodami ekologicznymi jest specjalnie oznaczona. Symbolem, którym opatruje się produkty z kategorii “eco”, jest Zielony liść. Ma on postać listka utworzonego z dwunastu gwiazdek, umieszczonego na zielonym tle. To znak symbolizujący Europejski Certyfikat Ekologiczny i gwarancja, że kupujemy produkt najwyższej jakości, wyprodukowany bez użycia pestycydów i nawozów sztucznych.

Zagrożenia dla zdrowia związane ze spożywaniem żywności konwencjonalnej

Pamiętać należy, że w żywności produkowanej metodami ekologicznymi nie znajdziemy pozostałości szkodliwych substancji pochodzących z nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. A te, jak wiemy, mają niezwykle szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Nie widać go wprawdzie od razu po spożyciu pokarmów, które je zawierają, lecz substancje te sukcesywnie odkładają się w naszych komórkach i tkankach, podtruwając je – i to jest największe zagrożenie ze strony żywności pochodzącej z nieznanego źródła. Nawozy sztuczne zawierają w sobie duże ilości azotu i fosforu, oraz siarkę i potas – w nieco mniejszych ilościach. Do skutków wieloletniego spożywania pokarmów zawierających pozostałości nawozów sztucznych zaliczyć należy przede wszystkim wielokrotnie zwiększone ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, zatrucia, zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego, bóle głowy a nawet choroby neurologiczne.

Produkty ekologiczne warto stosować przede wszystkim w żywieniu niemowląt i dzieci oraz osób starszych – ich organizmy są szczególnie delikatne i wrażliwe. Wymagają także stosowania produktów o wysokiej jakości składzie. Ale oczywiście także osoby w sile wieku powinny zdawać sobie sprawę, jakie korzyści można odnieść ze spożywania pokarmów z upraw “eco”.

Jakie produkty z upraw ekologicznych należy wybierać?

Warto sięgać po produkty oznaczone jako “eco” ze szczególnym uwzględnieniem warzyw, owoców i ich przetworów, mięs i nabiału, kasz i makaronów. Nie oznacza to oczywiście, że zasada ta nie dotyczy innych produktów spożywczych, lecz tych wymienionych spożywamy najwięcej, a więc i ryzyko zatrucia szkodliwymi substancjami jest największe. Wprawdzie świeże warzywa i owoce myjemy przed spożyciem oraz obieramy ze skórki, ale pozostałości nawozów sztucznych i pestycydów znajdują się także w ich miąższu.
Mięso z upraw innych niż bio także niesie dla nas zagrożenie.

  • warzywa i owoce – pochodzące z ekologicznych upraw zawierają mniej metali ciężkich (np. kadmu), pestycydów azotu i azotanu. Dodatkowo zawierają więcej antyoksydantów (np.. resweratrolu) oraz witamin i składników mineralnych.
  • mleko – powinniśmy całkowicie zrezygnować z mleka sprzedawanego w supermarketach, zwłaszcza UHT. Mleko od krów z pastwisk w jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i beta-karoten. Krowom na niektórych farmach podaje się genetycznie modyfikowane hormony, które są dla nas szkodliwe.
  • jaja – te od kur z wolnego wybiegu, które nie jedzą modyfikowanych pasz są bogate w witaminę E, beta-karoten oraz kwasy omega-3.
  • mięso – to od zwierząt hodowanych w warunkach bez dostępu do świeżego powietrza i słońca oraz karmionych zbożem i genetycznie modyfikowaną soja zawiera więcej tłuszczu i mniej składników odżywczych, od tych pasących się na trawie. Np. kurczaki z przemysłowych ferm drobiu faszerowane są antybiotykami i wysokoenergetyczną paszą zapewniającymi ich szybki wzrost. ich mięso ma wysoki wskaźnik tłuszczu w porównaniu do białka. Pamiętać trzeba, że zwierzęta pobierające pasze konwencjonalne spożywają wraz z nimi ogromne ilości związków chemicznych pochodzących z nawozów i pestycydów, a te odkładają się w ich mięśniach, przedostają do mleka i jaj, stanowiąc zagrożenie dla nas – ostatniego ogniwa w łańcuchu pokarmowym.

Gdzie kupować żywność bio?

Ekologiczne produkty znajdziemy w miejscach takich jak stacjonarne lub internetowe sklepy ze zdrową zywnością. Można także poszukiwać ich na półkach hipermarketów czy osiedlowych bazarach, ale dobrze zaopatrzony sklep ze zdrową żywnością daje nam możliwość znalezienia każdego z interesujących nas produktów – od świeżych owoców i warzyw poczynając, poprzez mięso, przetwory, nabiał i jaja, aż na sokach owocowych, przetworach i słodyczach kończąc.
Jeśli chcemy wyeliminować ze swojego życia wszystkie zagrażające zdrowiu produkty, warto także sięgać po ekologiczne herbaty, kawę oraz zioła. Każdego dnia pijemy przecież kawę i herbatę, większość z nas stosuje także zioła do walki z różnorodnymi przypadłościami.

Zdrowy tryb życia to aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie – a zapewnić je sobie można wyłącznie dzięki zdrowemu odżywianiu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dlaczego warto kupować żywność ekologiczną?

Artykuł przeczytasz w: 5 min
0