Bardzo popularną przekąską śniadaniową jest musli. Wiele osób bardzo je lubi i to w najróżniejszych konfiguracjach – z mlekiem, jogurtem, a nawet sokiem. Jednocześnie coraz więcej słyszy się o potrzebie zdrowego odżywiania. Amatorzy płatków zastanawiają się zatem, czy jedzą zdrowe śniadanie. Płatki śniadaniowe nie zawsze są zdrowe, jednakże można znaleźć takie musli, które spełni nasze oczekiwania w tym temacie.
Jakie płatki jeść?
Jednym z typów zdrowych płatków jest musli bez cukru. Zresztą, jak pewnie zauważamy na co dzień, jest coraz więcej produktów, które oferowane są w wersji z ograniczoną zawartością wszelkich substancji słodzących, albo stosujących zdrowsze od cukru zamienniki. Takie płatki można zjeść na śniadanie z poczuciem, że nie nagięło się zbytnio norm zdrowego odżywiania. Bycie fit i eko odgrywa teraz coraz ważniejszą rolę – ten trend widoczny jest wszędzie dookoła, zarówno w mediach, jak i wśród naszych znajomych, czy przyjaciół. Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna jest uważana za konieczność i okazję do zadbania o siebie. Wielbiciele musli zatem chętnie dopasowują się do obowiązującej mody. Płatki bez cukru, to nie jedyne rozwiązanie dla takich osób. Dobre jest również musli z suszonymi owocami.
Owoce warto spożywać w każdej formie, a ich suszona wersja dla wielu uchodzi za przysmak. Warto zatem spróbować takiej kombinacji, jeżeli do tej pory nie miało się ku temu okazji. Dobrze również puścić wodze fantazji i spróbować wykorzystać płatki w kuchni w kreatywny sposób. Mogą one bowiem również stanowić dodatek do ciast i ciasteczek, lodów, a także mogą być składnikiem różnego rodzaju deserów owocowych. W kuchni ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia, zatem to całkowicie od nas zależy jak ją wykorzystamy. Warto eksperymentować, zwłaszcza z tym, co lubimy. Jeśli ktoś jest fanem płatków, niech to wykorzysta!
Znajdz ciekawe przepisy!
Przepisów na zdrowe odżywianie jest mnóstwo i każdy może znaleźć coś dla siebie. Wbrew przekonaniu sceptyków, można odżywiać się zdrowo i nie tracić przy tym fantastycznych doznań smakowych. Co więcej, gotowanie w stylu fit niejednokrotnie wyzwala w nas większą kreatywność w kuchni – czasem zatem warto się przemóc i spróbować czegoś całkowicie nowego i nieznanego.