
Niedziela to wyjątkowy dzień, który możemy poświęcić na odrobinę lenistwa i zajadanie się różnymi daniami. Powinny być zarówno pyszne, jak i szybkie w przygotowaniu. Czy da się połączyć te dwie kwestie? Oczywiście! Oto pomysł na niedzielny jadłospis dla całej rodziny.
Śniadanie I – znakomita owsianka z dodatkami
Owsianka to wyjątkowo pyszny pomysł na śniadanie, które nigdy się nie znudzi. Można ją przygotować z najróżniejszymi dodatkami, na przykład miodem, orzechami, bananami, jabłkami, masłem orzechowym, suszonymi owocami czy w wersji bardziej egzotycznej – wiórkami kokosowymi. Owsiankę można przyrządzić zarówno na wodzie, jak i na mleku. Jak zrobić owsiankę? Płatki owsiane błyskawiczne wystarczy zalać płynem, a górskie ugotować do uzyskania kremowej konsystencji – około 10 minut. Można na przykład zalać 1/3 szklanki płatków szklanką mleka. Na koniec wystarczy tylko dodać ulubione dodatki i gotowe!
Śniadanie II – kanapki na ciepło
A może kolorowe kanapki na ciepło? To niezwykle szybka przekąska, w sam raz na drugie śniadanie! Wystarczy podpiec w piekarniku bagietkę przekrojoną na pół lub chleb pełnoziarnisty i nałożyć ulubione dodatki, na przykład sałatę, szynkę, cebulę i pomidory pokrojone w plastry. Dekorujemy szczypiorkiem oraz gęstym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
Obiad, pierwsze danie – aromatyczny rosół
Jak ugotować rosół z kurczaka o głębokim smaku i aromacie? Potrzebne będą udka drobiowe i warzywa, takie jak marchewka, pietruszka, seler i natka pietruszki, oraz Rosół Drobiowy WINIARY. W pierwszej kolejności należy przez około 40 minut w 1,5 litrze wody podgotować udko kurczaka. Po tym czasie dodajemy do wywaru umyte warzywa i gotujemy przez kolejne 40 minut. Następnie dodajemy kostki bulionowe i gotujemy zupę jeszcze przez 15 minut. Do rosołu można dodać makaron, kawałki ugotowanego mięsa oraz poszatkowaną świeżą natkę pietruszki. To wszystko!
Obiad, drugie danie – apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie
Przygotowanie pulpecików nie powinno zająć więcej niż godzinę. Tylko tyle czasu potrzeba, aby zrobić pyszne i sycące danie obiadowe. Jakie składniki będą potrzebne?
- mięso mielone (500 g)
- Kostka Mięsna WINIARY (2 kostki)
- cebula (1 sztuka)
- bułka tarta (2 łyżki)
- mąka pszenna (4 łyżki)
- czosnek (3 ząbki)
- liść laurowy (1 sztuka)
- ziele angielskie (2 sztuki)
- pieprz i sól do smaku
Cebulę i czosnek należy posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, cebulę, czosnek oraz sól i pieprz. Teraz wystarczy tylko uformować z mięsa małe pulpeciki i obtoczyć je dokładnie w mące. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Kostkę Mięsną WINIARY rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i zalewamy pulpeciki. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Powstały sos z patelni można w razie potrzeby zagęścić jedną łyżką zasmażki. Danie najlepiej smakuje podane z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Deser – szybki sernik
Fani słodkości z pewnością nie opuszczą tego punktu w niedzielnym menu. Przygotowanie ciasta nie zabierze dużo czasu. Wystarczy tylko kilka składników, czyli:
- Budyń o smaku śmietankowym WINIARY (2 opakowania)
- cukier wanilinowy (2 opakowania)
- twaróg na sernik z wiaderka (1 kg)
- margaryna (150 g)
- cukier puder (2 szklanki)
- jajka (4 sztuki)
Jak przygotować sernik? Ser, margarynę, budynie, cukier puder, jajka i cukier waniliowy należy zmiksować na jednolitą masę. Następnie przekładamy ją do natłuszczonej, posypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Do surowej masy serowej można dodać również rodzynki. Sernik doskonale smakuje z gorącą aromatyczną kawą lub herbatą.
Kolacja – sałatka makaronowa z kurczakiem
A co przygotować na kolację dla całej rodziny? Doskonałym pomysłem jest szybka sałatka makaronowa z kurczakiem. Wystarczy pokroić w kostkę i usmażyć filet z kurczaka wraz z ulubionymi przyprawami, ugotować makaron (np. świderki) według instrukcji podanej na opakowaniu. Na koniec dodajemy ulubione warzywa – na przykład ogórek i groszek konserwowy. Aby sałatka nabrała głębokiego smaku, warto polać ją gęstym majonezem wymieszanym z musztardą. Smacznego!