
Daktyle to owoce daktylowca – drzewa rosnącego głównie w krajach arabskich i północnej Afryce. W ostatnich latach coraz większą popularnością daktyle cieszą się także w Europie. Co zawierają daktyle? Kto powinien spożywać je jak najczęściej? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co znajdziemy w składzie daktyli
- kto powinien przemycać je do swojej diety
- jakie prozdrowotne właściwości posiadają
- co przygotować z wykorzystaniem daktyli
Daktyle – skład i wartości odżywcze
Daktyle przez mieszkańców krajów arabskich nazywane są „chlebem życia”. Trudno dziwić sie temu określeniu, stanowią one bowiem prawdziwą skarbnicę odżywczych składników. W ich składzie znajdziemy duże ilości witaminy A, ważne dla układu nerwowego witaminy z grupy B a także cały szereg niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu składników mineralnych, tj. wapń, magnez, potas, żelazo, sód czy cynk. Daktyle to także bogate źródło błonnika pokarmowego, który pełni szereg niezwykle ważnych funkcji – usprawnia pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi oraz wspomaga proces odchudzania. Daktyle dostarczają do diety także sporej dawki przeciwutleniaczy, które niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników opóźniają procesy starzenia oraz zapobiegają rozwojowi wielu poważnych chorób, jak cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory.
Daktyle dla sportowców
Częste spożywanie daktyli jest szczególnie polecane sportowcom, osobom regularnie uprawiającym aktywność fizyczną oraz pracującym fizycznie. Dostarczają one bowiem dużej dawki cukrów prostych, która jest zamieniana w organizmie na energię.
Daktyle – właściwości prozdrowotne
- dzięki zawartości salicylanów działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
- poprawiają trawienie i przemianę materii
- zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innym schorzeniom układu sercowo-naczyniowego
- wspierają pracę mózgu i układu nerwowego
- pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi i zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu
Co przygotować z daktyli? Przepis na potreningowy koktajl
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- garść suszonej żurawiny
- szklanka mleka lub dowolnego napoju roślinnego (np. sojowego lub ryżowego)
- łyżeczka sproszkowanej ashwagandy
- kilka suszonych daktyliWszystkie składniki zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Koktajl przelej do wysokiej szklanki i wypij bezpośrednio po przygotowaniu.