Kasza jaglana to serum na długowieczność i dobre zdrowie – tak twierdzą Hunzowie, których właśnie ta kasza jest głównym elementem diety.
Wartości odżywcze kaszy jaglanej
Jaglanka należy do ścisłej czołówki najzdrowszych kasz. Posiada dużo łatwo przyswajalnego białka, soli mineralnych, jest bogata w witaminy z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz witaminę E, zawiera lecytynę, która wchodzi w skład mózgu i tkanki nerwowej, miedź, wapń, fosfor, cynk, potas i żelazo. Zawiera nieznaczną ilość skrobi i pozbawiona jest glutenu
ponadto oczyszcza organizm z toksyn, zawiera także krzemionkę korzystnie wpływającą na włosy, skórę i paznokcie oraz stan kości i naczyń krwionośnych. Kasza jaglana ma odpowiedni stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (wpływają na wzrost dobrego cholesterolu i obniżają stężenie złego) do nasyconych, który wynosi 2:1, a występujący w dużej ilości tryptofan stymuluje układ odpornościowy oraz – jako prekursor serotoniny – wpływa na poprawę nastroju. Kasza zasłynęła również dzięki swym leczniczym właściwością, a mianowicie, podczas kataru, kaszlu czy przy chorobach płuc lub oskrzeli usuwa ona nadmiar wilgoci z organizmu i różnego rodzaju śluzy. Posiada również właściwości antygrzybiczne oraz spore ilości antyoksydantów, pozbywa się z naszego organizmu wolnych rodników. W odróżnieniu od większości produktów spożywczych zakwaszających nasz organizm jaglanka jest zasadotwórcza czyli odkwasza nasz organizm, a również ma bardzo dużą ilość aminokwasów. Kasza jaglana dzięki swoim ocieplającym właściwością nie wychładza organizmu od wewnątrz, dlatego polecana jest szczególnie zimą.
Jedynym minusem spożywania kaszy jaglanej jest fakt, iż zawiera ona niewielkie ilości gitrogenów, czyli związków zaburzających metabolizm jodu.
Kasza jaglana a odchudzanie
Niestety indeks glikemiczny dla ugotowanej kaszy jaglanej wynosi 71, jak na moło przetworzone produkty zbożowe w tym wypadku jest dość wysoki.
Z prostego rachunku, 100g kaszy = ok. 350 kalorii wynika, że kasza jaglana jest dość kaloryczna, lecz jak na kaszę przystało jest także bardzo sycąca i lekkostrawna, a zarazem bardzo wartościowym źródłem energii, więc warto! Nie trzeba jeść dużej ilości na raz, lepiej mało, a często i tym sposobem na bieżąco dostarczać organizmowi dobrodziejstw kaszy. Składniki kaszy podczas trawienia uwalniają się do krwi powoli, dlatego zapewnia ona stały dopływ energii. Ponad 70 % masy jagieł to węglowodany złożone, głównie skrobia, więc są zdrowszym nośnikiem kalorii niż cukry proste. Pamiętajmy, że zatrzymanie wody w organizmie to częsta i uporczywa przyczyna nadwagi, a kasza jak już wspomniałam usuwa wilgoć z organizmu, ponadto zawarty w niej krzem poprawia przeminę materii.
Kasza jaglana posiada wspaniałe właściwości oczyszczające organizm z toksyn, pozostałości po chłodnym letnim jedzeniu oraz słodkich pokarmach, dlatego jaglana dieta oczyszczająca jest jak najbardziej zalecana jesienią oraz wiosną. Według mnie na oczyszczanie każda pora jest dobra. Jeśli właśnie zaczynasz stosować jakąś dietę służącą zdrowiu, monodieta jaglana będzie idealna na jej początek gdyż odtruwa wątrobę oraz świetnie przeczyszcza jelita. Jak przeprowadzić takie oczyszczanie? Bardzo prosto! Jedz kaszę jaglaną przez 3 – 14 dni, 5 razy dziennie. Między posiłkami pij herbatki ziołowe. To wszystko 🙂 Oczywiście od długości diety będzie zależny efekt – im dłużej tym lepiej – mimo to oczyszczanie zakończ nie później niż w 14 dniu diety.
Dania z kaszą jaglaną
Jak gotować kasze:
1. Namocz kaszę w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę (polecam moczenie przez całą noc w soku z cytryny, pomoże to unieczynnić fityniany – związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych)
2. Wypłucz w zimnej wodzie (aby dokładnie usunąć goryczkę można wrzucić kaszę na chwilę do wrzątku)
3. Do gotującej się wody wsyp kaszę z odrobiną soli i oliwy (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody)
4. Gotuj przez 15 min na małym ogniu pod przykryciem
5. Odstaw kaszę pod przykryciem na 10 min
Aby kasza była kleista należy przed gotowaniem wymieszać ją z odrobiną wody, a następnie przelać do wrzątku w proporcjach 1 szklanka kaszy na 3,5 szklanki wody i gotować 30 – 40 min.
Przepisy:
Sałatka z kaszą jaglaną i camembertem :
Składniki
– kasza jaglana 30 gramów
– miks sałat 0.25 opakowania
– ser camembert 0.25 opakowania
– pół cebuli
– 3 suszone pomidory
– 2 łyżki kiełków brokuła
– szczypta pieprzu
Sposób przygotowania :
Kaszę gotujemy według wyżej podanej instrukcji (aby ugotowała się nasypko) po czym odstawiamy do wystudzenia. Do gotującej się kaszy można dodać trochę ziół sałatkowych, dzięki czemu kasza nabierze świeżego aromatu.
Na talerzu rozkładamy sałatę, posypujemy kaszą jaglaną. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka, suszone pomidory w paski, camemberta w niewielkie plasterki. Rozkładamy wszystko na talerzu. Całość posypujemy kiełkami i pieprzem
Budyń jaglany kokosowo – babanowy
Składniki:
– 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego
– 1 banan
– 1 łyżka soku z cytryny
Do podania: syrop klonowy i miąższ z marakui lub rozmrożone truskawki i maliny,
karmelizowane banany, łyżka dżemu lub syropu malinowego
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotować, następnie wlać 1/2 szklanki mleka kokosowego i 1/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez ok. 15 minut.
Miękką kaszę włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę mleka kokosowego (1/2 szklanki), miód lub syrop, obranego banana i sok z cytryny. Zmiksować na idealnie gładki mus (ok. 1-2 minuty miksowania). Aby uzyskać aksamitną konsystencję trzeba długo i cierpliwie miksować.
Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami
Składniki:
– 40 g kaszy jaglanej
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka wiórków kokosowych
– 2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy
– 1 średnie jabłko
– ½ łyżeczki cynamonu
– 10 g orzechów nerkowca
– 1 łyżka rodzynek
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, po czym odstawiamy pod przykryciem i czekamy aż kasza wchłonie resztę wody, odstawiamy do ostudzenia.
Do ugotowanej kaszy dodajemy kurkumę, miód i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.
Na małych oczkach tarki ucieramy jabłko na papkę, dodajemy do niego rodzynki, pokruszone orzechy oraz cynamon.
Kaszę i jabłko z bakaliami układamy warstwowo, jako jedną z ostatnich warstw nakładamy jogurt naturalny i wstawiamy na noc do lodówki.
Kurczak curry z warzywami i kaszą jaglaną
Składniki:
– 1 duża pierś z kurczaka
– 1 mała biała cebula
– 1 duży pomidor
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 woreczek kaszy jaglanej
– zioła prowansalskie
– curry
– sól
– pieprz
– 1 łyżka oliwy/oleju
– pół pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy. W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą (najlepiej różową himalajską), pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kostkę. Dodajemy warzywa do kurczaka, zmniejszamy ogień i przykrywamy na około 15-20 minut, aż papryka zmięknie. Wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, doprawiamy dwoma łyżeczkami curry i mieszamy. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Justyna Ciupik