Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Jak zrobić naturalny jogurt w domu?

jogurt

Artykuł sponsorowany

Skład gotowych produktów często pozostawia konsumentom wiele do życzenia, głównie przez sztuczne dodatki i wspomagacze smaku. Zdecydowanie lepiej przygotowywać samodzielnie domowe jogurty naturalne. Wyśmienity smak, sprawdzony skład, niska cena – to ich najważniejsze zalety. Zatem – jak zrobić jogurt w domu? To bardzo proste! Najlepiej użyć do tego celu jogurtownicy.

Zalety domowego jogurtu

Jogurt to nic innego jak mleko, które za pomocą odpowiedniego szczepu bakterii zostało poddane procesowi ukwaszenia. Wspomniane bakterie przekształcają zawartą w mleku laktozę na kwas mlekowy i inne produkty uboczne. otrzymany w ten sposób produkt jest dużo łatwiej przyswajalny dla organizmu niż świeże mleko. Jakie są zalety domowego jogurtu naturalnego?

  • Sprawdzony skład (mleko i żywe kultury baterii bakterii jogurtowych, bez dodatków w postaci np. ulepszaczy smaku czy stabilizatorów)
  • Wyjątkowy smak (bez posmaku mleka w proszku, orzeźwiający i naturalny)
  • Źródło składników odżywczych (białka, wapnia, witamin z grupy B, bakterii probiotycznych)
  • Niska kaloryczność (100 g produktu z mleka odłuszczonego będzie miało zaledwie 35 kcal)
  • Nieskończone możliwości (można go przygotować z każdego rodzaju mleka, również niezwierzęcego, a używając odpowiednich starterów, dopasować jego właściwości do własnych potrzeb)
  • Atrakcyjna cena (domowy wyrób kosztuje średnio 4-6 zł za litr)

Trudno się nie zgodzić, że jogurt domowy to samo zdrowie i przekąska, po którą mogą bez obaw sięgać osoby w każdym wieku.

Jak zrobić jogurt w jogurtownicy?

Żeby własnym sumptem wyprodukować jogurt, warto zaopatrzyć się w specjalną maszynę do jego robienia (duży wybór tego typu urządzeń można znaleźć tutaj: https://www.emag.pl/maszyny-do-slodyczy/c) oraz starter, czyli bakterie jogurtowe w saszetkach. Kiedy niezbędne rzeczy zostały skompletowane, wystarczy do mleka dodać probiotyki (w proporcjach oznaczonych na opakowaniu startera), a powstałą mieszankę przelać do specjalnego pojemnika i umieścić w jogurtownicy. Dalej proces odbywa się już samoistnie. Maszyna najczęściej jest wypełniona wodą, która utrzymuje odpowiednią temperaturę  40°C, stwarzając tym samym optymalne warunki do namnażania się żywych kultur bakterii. Po upływie czasu niezbędnego do powstania jogurtu (zwykle to 5-8 godzin) maszyna wydaje odpowiedni sygnał – dźwiękowy lub świetlny.

Chociaż domowy jogurt naturalny można przygotować bez jogurtownicy, posiadanie specjalistycznego urządzenia znacznie ułatwia cały proces. Domowymi sposobami nie tak łatwo osiągnąć potrzebną do tego celu temperaturę  40°C. Zaletą maszyny do robienia jogurtu jest to, że przez kilka godzin jest w stanie utrzymać taka samą temperaturę, a tym samym zagwarantować powodzenie całego procesu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak zrobić naturalny jogurt w domu?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0