Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta trzustkowa – co można jeść, produkty dozwolone

dieta trzustkowa

Dieta trzustkowa to zwyczajowo nazywany jadłospis zalecony przez lekarza, podczas zdiagnozowania choroby trzustki. Trzustka to gruczoł, który usytuowany jest w górnej części jamy brzusznej i pełni bardzo ważne funkcje wśród których wymienić można między innymi produkcję soku trzustkowego i wydzielanie hormonów (np. insuliny). Prawidłowo funkcjonująca trzustka jest niezbędna dla  właściwego działania całego organizmu.

Niestety czasem zdarza się tak, że gruczoł ten narażony jest na niekorzystne czynniki, które powodują choroby. Wśród najczęściej występujących schorzeń wymienić można raka trzustki, torbiel trzustki czy ostre i przewlekłe zapalenia trzustki. Osoba cierpiąca na takie dolegliwości musi bezwzględnie skontaktować się z lekarzem specjalistą, który opracuje kurację. Zazwyczaj oprócz stosowania pewnych medykamentów, niezbędna jest odpowiednia dieta.

Dieta trzustkowa – co można jeść?

Istotą diety trzustkowej jest unikanie potraw tłustych i ostrych, a także eliminacja wszelkiego rodzaju alkoholu, gdyż nawet najmniejsza ilość napojów alkoholowych może spowodować zaostrzenie stanu chorobowego i przedłużyć czas trwania dolegliwości. Aby dobrze zbilansować dietę najlepiej udać się do dietetyka, który pomoże opracować indywidualny program żywienia.

Dieta trzustkowa – produkty dozwolone

Wśród elementarnych zasad diety trzustkowej wymienić można przeze wszystkim to, że należy jeść kilka niezbyt obfitych posiłków, w równych czasowo odstępach. Pokarm powinien być dokładnie przeżuwany. W diecie trzustkowej da się wyróżnić cztery fazy. W pierwszej pacjent rezygnuje całkowicie z posiłków przez jedną dobę, w drugiej wolno jeść produkty chude i bogate w białko. Trzecia faza charakteryzuje się natomiast wprowadzeniem do jadłospisu gotowanych warzyw czy pszennego pieczywa oraz masła i niskotłuszczowego mięsa i wędlin. W ostatniej fazie pacjent musi dbać o to, aby jego dieta była niskotłuszczowa, a spożywane produkty dopasowane do zapotrzebowania organizmu.

Dieta trzustkowa – przepisy

W diecie trzustkowej bardzo ważne są zdrowe przypisy. Nie oznacza to, że muszą być niedobre i nudne. Polecamy wam kilka przepisów, które można jeść w diecie trzustkowej.

Sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • 1 brzoskwinia (może być z puszki)
  • 1 zimna ugotowana pierś kurczaka
  • duszony szpinak lub sałata (opcjonalnie sałata inspektowa)
  • 1 łyżka oleju (z listy powyżej wymienionych, które są proponowane)
  • przyprawy

Pokrój drobno brzoskwinię wrzuć do miski razem z sokiem, który z niej wyciekł. Dodaj pokrojonego kurczaka, olej oraz przyprawy. Jeżeli chcesz możesz ułożyć sałatkę na duszonym szpinaku lub liściach sałaty.

Pieczone jabłka

Składniki:

  • 4 jabłka np Cortland lub Delicious
  • 1 kromka chleba
  • 8 łyżek dżemu bez pestek
  • 4 łyżki miodu

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Umyj dobrze jabłka, odetnij górną część jabłka i wydrąż gniazda nasienne. Na dno jabłek połóż kawałek chleba, będzie to zapobiegało wyciekaniu soku z owoców. Każde jabłko wypełnij dwoma łyżkami dżemu.

Jabłka piecz 25 minut, jeżeli jabłka będą bardzo duże możliwe, że trzeba będzie piec dwa razy dłużej. Po 25 minutach polej każde jabłko łyżką miodu i piecz kolejne 5 minut.

Leniwe pierogi na białkach

  • 500 g serka twarogowego
  • 1 białko jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • woda, olej, sól, masło, cukier i cynamon.

Składniki na ciasto razem łączymy, przekładamy masę na podsypany blat i dodajemy mąki tyle, aby dało się uformować kluski. Im mniej mąki, tym wyjdą delikatniejsze. Na koniec obtaczamy dodatkowo w skrobi ziemniaczanej, wtedy nie kleją się do blatu. W tym czasie nastawiamy wodę z solą i odrobiną oleju, wrzucamy kluski na wrzątek, wyjmujemy, gdy tylko wypłyną. Odsączamy, polewamy roztopionym masłem, cukrem i cynamonem.

Przykładowy jadłospis w diecie trzustkowej

Należy zwrócić szczególną uwagę na ograniczenie ilości tłuszczu i błonnika pokarmowego. Dietetycy zalecają jedzenie 5 do 6 małych objętościowo posiłków, dlatego tradycyjny dwudaniowy obiad można rozciągnąć w czasie i osobno zjeść zupę, osobno drugie danie. Nie powinno się jeść zimnych potraw, ani pić zimnych napojów. Alkohol oraz inne używki są w diecie trzustkowej bezwzględnie zabronione. Przykładowy dzienny jadłospis dla osób będących na diecie trzustkowej może wyglądać następująco:

  • Śniadanie: pieczywo pszenne, pstrąg upieczony w folii, ogórek kiszony obrany ze skórki, kawa z mlekiem;
  • Drugie śniadanie: twarożek ze szczypiorkiem z chlebem typu mieszanego, butelka (0,33 ml) soku jabłkowego
  • Obiad: pulpety drobiowe gotowane na parze, purée ziemniaczane i gotowana marchewka
  • Kolacja: pieczone w folii lub pergaminie chude mięso z warzywami korzeniowymi (marchew, pietruszka, seler);

Chorzy stosujący dietę trzustkową powinni jeść potrawy gotowane (na parze), pieczone w folii bądź duszone. Unikać muszą kawy, alkoholu, słodyczy, pleśniowych i topionych serów i ostrych przypraw.

Trzustka jest dla człowieka bardzo ważna i przydatna, zatem warto o nią zadbać i stosować zalecenia lekarza, nawet jeśli będzie to wymagało dużych wyrzeczeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dieta trzustkowa – co można jeść, produkty dozwolone

Artykuł przeczytasz w: 4 min
0