Badania i statystyki dowodzą, że osoby w wieku starszym bardzo źle się odżywiają. Ich dieta jest uboga w witaminy i składniki, których potrzebują, aby organizm prawidłowo funkcjonował. Wiele dolegliwości wynika z niewłaściwej diety, co sprawia, że można ich uniknąć, właściwie się odżywiając.
Specjalna dieta dla seniora
Czy seniorzy potrzebują specjalnie ułożonej diety? Tak, ponieważ wraz z upływem czasu nasz organizm pracuje o wiele wolniej, zachodzą w nim pewne zaburzenia, a dodatkowo układ pokarmowy nie pracuje już tak jak w chwili, kiedy byliśmy młodzi. Dzieje się tak dlatego, że organizm wydziela o wiele mniej soków trawiennych, dlatego przyjęty pokarm jest dłużej i trudniej trawiony. W wieku starszym zmniejsza się również perystaltyka jelit, zaś składniki odżywcze są gorzej przyswajalne. Tym samym seniorzy mogą cierpieć z powodu niedoboru składników odżywczych.
Jeżeli dieta seniora będzie uboga w składniki mineralne i witaminy, grożą mu powikłania ze strony układu pokarmowego. Ogólne samopoczucie będzie gorsze a także wystąpić mogą choroby.
Dlaczego seniorzy źle się odżywiają?
Seniorzy odżywiają się bardzo źle. Winny jest nie tylko na ogół „chudy portfel” ale również przyzwyczajenia, których osoba starsza nie może zmienić. W diecie emerytów bardzo często brakuje białka zwierzęcego, owoców oraz warzyw. Osoby starsze rzadko przywiązują wagę do jedzenia, nie mają apetytu a to negatywnie wpływa na stan zdrowia, samopoczucia. O swoją dietę najczęściej nie dbają również osoby samotne, które nie mają możliwości codziennego robienia zakupów, czy też czują poczucie izolacji.
Aby uniknąć poważnych komplikacji zdrowotnych wynikających ze złego odżywiania, każdy senior lub jego opiekun powinien uwzględniać indywidualne potrzeby i zalecenia dietetyczne lekarza. Unikniemy wówczas chorób typu cukrzyca, miażdżyca lub nawet nowotwory.
Cenne białko w diecie osób starszych
W menu osób starszych należy uwzględnić przetwory zbożowe. Szczególnie polecane jest pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż, makaron i ziemniaki. Co najmniej raz w tygodniu powinno w diecie pojawić się chude mięso. Doskonała jest wołowina, ponieważ dostarcza znaczną ilość żelaza oraz mięso z drobiu, które dba o serce. Oczywiście niezbędne staje się jedzenie ryb, ponieważ są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, a to właśnie one zwiększają poziom dobrego cholesterolu. Osoby starsze rzadko przebywają na słońcu, dlatego brak im witaminy D. Warto sięgnąć po preparaty, dzięki którym można uzupełnić jej niedobór w organizmie.
Partnerem artykułu był teleopieka.com.pl.