Nie da się ukryć, że promienna cera o jednolitym kolorycie jest marzeniem zarówno kobiet jak i mężczyzn. Utrzymanie skóry twarzy w dobrej kondycji nierzadko wymaga jednak odpowiednich zabiegów pielęgnacyjnych. Kosmetyki, których używamy na co dzień powinny być jak najstaranniej dobrane, zwłaszcza jeżeli borykamy się z trądzikiem. Nie każdy zdaje sobie również sprawę z faktu, że na stan naszej cery w znaczącym stopniu wpływa rodzaj spożywanych przez nas pokarmów.
Co jeść, aby poprawić kondycję skóry twarzy?
Dieta poprawiająca cerę powinna obejmować przede wszystkim spożycie dużej ilości warzyw i owoców. Większy nacisk powinniśmy jednak postawić na te pierwsze. Najlepiej jest spożywać warzywa i owoce, które zawierają spore ilości antyoksydantów. Śmiało sięgajmy więc po wszelkiego rodzaju zieleninę.
Doskonałym wyborem będzie szpinak, jarmuż, rukola czy roszponka. W sezonie na nowalijki nie unikajmy również spożycia rodzimej sałaty lodowej. Warto również spożywać warzywa pomarańczowe, z wysoką zawartością beta karotenu, do których można zaliczyć marchewkę, paprykę czy dynię. Jeśli sięgamy po owoce, skoncentrujmy się raczej na tych z niskim indeksem glikemicznym.
Owoce z wysokim indeksem glikemicznym, takie jak na przykład dojrzałe banany czy mango, mogą nasilać problemy skórne ze względu na dużą zawartość cukrów prostych. Borówki amerykańskie, maliny i truskawki mogą są przykładem owoców o niskim indeksie glikemicznym, a bogactwo witamin w nich zawartych sprawi, że nasza skóra zyska jednolity koloryt oraz będzie się mniej przetłuszczała.
W diecie osób, którym zależy na poprawie wyglądu cery nie powinno znajdować się zbyt wiele nabiału. Produkty mleczne bardzo często nasilają bowiem problemy skórne, w tym trądzik. Najlepiej byłoby całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu mleko krowie. Zamiast niego można używać mlek roślinnych, takich jak mleko sojowe, migdałowe czy kokosowe. Po jogurty oraz sery białe możemy sięgać, ale z umiarem.
Najlepiej łączmy je również z orzechami oraz pestkami, których również nie powinno brakować w naszym jadłospisie. Dieta poprawiająca cerę wyklucza również spożycie niektórych grup produktów. Na pewno należy zrezygnować z dań typu fast food, takich jak pizza czy kebab. Unikajmy również przetworzonych słodkości oraz napojów gazowanych.
Włącz zioła do swojego menu
W diecie poprawiającej cerę powinny znajdować się również zioła. Ich właściwości zdrowotne oraz oczyszczające są bowiem nie do przecenienia. W naszej kuchni powinny znajdować się z całą pewnością: bazylia, oregano, cząber czy tymianek.
Rośliny te charakteryzują się silnymi właściwościami bakteriobójczymi, a niektóre z nich wykazują także działanie grzybobójcze. Spożycie wymienionych ziół może więc znacząco wspomóc walkę z trądzikiem oraz skutkami upływającego czasu. W sezonie warto sięgać po świeże zioła, gdyż w tej formie zawierają one najwięcej cennych substancji.
W zimie używajmy ziół suszonych. Już nawet niewielki dodatek bazylii czy oregano do potraw pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i urodę. Trzeba jednak pamiętać o regularności ich spożywania.
Pozytywne skutki może przynieść również popijanie naparów ziołowych. Warto sięgać po napary z mięty pieprzowej, melisy lekarskiej oraz fiołka trójbarwnego, który ogranicza łojotok.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule PrimaLife.pl/style/co-jesc-aby-miec-piekna-cere-10-produktow-poprawiajacych-urode