Olej kokosowy to bez wątpienia produkt, który jest częstym gościem w domach osób ceniących zdrowy styl życia i dbających o swoją dietę. Wiele osób twierdzi, iż jest to jeden z najzdrowszych tłuszczów świata.
Skład oleju kokosowego
Olej ten zostaje pozyskiwany poprzez tłoczenie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Ma jasną barwę i stały stan skupienia. Głównym składnikiem tłuszczu kokosowego jest kwas laurynowy, który cechuje się wspomaganiem układu immunologicznego, co skutkuje poprawą odporności organizmu. Zawartość owego kwasu w oleju kokosowym oscyluje w przedziale 40 – 50 %.
Olej kokosowy, zwany też masłem kokosowym – jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Odnajdziemy w nim bowiem witaminę B2, B6, E i C, a także potas, wapń, kwas foliowy, magnez, fosfor, sód, cynk oraz żelazo.
Warto dodać, iż dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego – rafinowany oraz nierafinowany. Pierwszy z nich wyróżnia się białą barwą oraz brakiem nuty zapachowej. Rekomenduje się go do użytku spożywczego tj. smażenia czy pieczenia, gdyż osiąga on wyższą temperaturę palenia, która sięga aż 204oC. Niestety, rafinacja to proces, który odbywa się przy zastosowaniu środków chemicznych, co skutkuje pozbawieniem produktu jego wartości odżywczych.
Natomiast olej kokosowy, który nie podlega procesowi rafinacji charakteryzuje się kokosowym bukietem zapachowym i mleczną kolorystyką. Poprzez zachowanie szeregu wartości odżywczych pozostaje liderem pod względem uniwersalności i zastosowań zdrowotnych. Dlatego też, zaleca się wybór oleju nierafinowanego, który jest zdecydowanie bardziej wartościowy niż jego obnażony z zalet konkurent.
Zastosowanie tłuszczu kokosowego w sferze kulinarnej
Tłuszcze roślinne i zwierzęce stosowane są w kuchni w różnorakich konfiguracjach. Warto zwrócić uwagę, iż tłuszcz pozyskiwany z orzechów palmy kokosowej obejmuje swym zakresem szerszy obszar zastosowań niż pozostałe oleje. Owy olej może służyć ku różnym przeznaczeniom, na przykład takim jak:
- Może stanowić substytut masła,
- Warto używać go do smażenia,
- Może być dodatkiem do koktajli bądź smoothies,
- Sprawdzi się jako aromat do kawy,
- Idealny do wypieków,
- Sprawdzi się jako dressing do sałatek,
- Można spożywać go bezpośrednio ze słoika.
Warto zastąpić pozostałe tłuszcze olejem kokosowym, gdyż jest on kopalnią witamin i wartości odżywczych, które są podstawą zbilansowanej diety.
Olej kokosowy – recepta na zdrowie
Kolejną zaletą płynąca z konsumowania owego tłuszczu jest zapobieganie chorobom układu krążenia. Poprzez jego regularne spożywanie można zapobiec cukrzycy (reguluje poziom cukru we krwi), rozwojowi miażdżycy (poprzez podwyższenie w organizmie „dobrego” cholesterolu HDL) czy też nadciśnienia tętniczego. Zmniejsza otyłość brzuszną tudzież zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.
Masło kokosowe jest świetnym środkiem w walce z demencją. Włączenie tego cudu natury do diety osób starszych znacznie polepsza ich funkcjonowanie mózgu. Osoby, które doznały choroby Alzheimera i spożywały owy olej, mogły pochwalić się zwiększeniem ciał ketonowych w mózgu, które stały się dla niego nowym źródłem energii. Wówczas funkcje poznawcze chorego znacznie się poprawiły.
Paradoksalnie, ten rodzaj oleju bierze czynny udział przy odchudzaniu. W organizmie nie przeistacza się on w tkankę tłuszczową, lecz zostaje wykorzystany do produkcji energii, więc przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii. Wynika z tego, iż nie ma potrzeby nadmiernie ograniczać ilości jego spożycia, gdyż nie przyczyni się on do przyrostu masy tłuszczowej.
Olej kokosowy w sferze kosmetycznej
W kosmetyce tenże olej pełni znacznie więcej funkcji, niż w zakresie kulinariów. Zarówno sam, jak i w kompozycji z innymi składnikami może zostać wykorzystany do sporządzenia różnego rodzaju kosmetyków, a nawet medykamentów.
Oto lista kosmetyków, które można stworzyć z oleju kokosowego:
- Krem do golenia (+masło shea, olejek jojoba, olejek migdałowy),
- Peeling do ciała (+cukier lub zmielona kawa),
- Peeling do twarzy (+sól himalajska),
- Kosmetyk do demakijażu,
- Balsam do skóry,
- Pomadka do ust,
- Antyperspirant,
- Olejek bądź maska do włosów,
- Środek przeciwłupieżowy,
- Pasta do zębów – przepis na jej przygotowanie znajdziesz tutaj.
- Środek do czyszczenia pędzli kosmetycznych,
- Preparat na rozstępy,
- Jako krem z filtrem do opalania,
- Preparat na trądzik,
- Lubrykant,
- Substytut kremu dla niemowląt na wysypkę,
- Środek na grzybicę stóp,
- Kosmetyk do higieny intymnej (szczególnie kobiet w ciąży)
Lista zastosowań owego produktu jest długa. Świadczy to o jego uniwersalności i prawdziwej sile natury. To właśnie ona obdarza nas, ludzi, roślinnością, którą określić można jako dobrodziejstwo dla ludzkiego ciała i ducha, bowiem właśnie dzięki uwzględnieniu w swoim stylu życia naturalnych elementów można w skuteczny sposób podnieść poziom swojego życia. Doskonałym świadectwem hojności natury jest właśnie olej kokosowy – najcenniejszy olej świata.
Julita Dadej