
Świetnie się nadają do robienia pysznych kanapek na ciepło, gofrów, ale też chudych grillowanych dań, bez których nie może się obyć żadna dieta. Mowa o opiekaczu – to niewielkie urządzenie znajdzie zastosowanie w każdej kuchni.
Istnieje kilka tysięcy różnorodnych diet. Większość z nich ma na celu zbić zbędną wagę, inne promują zdrowe nawyki żywieniowe albo – w przypadku alergii pokarmowej – są nastawione na eliminację z jadłospisu określonego produktu. Dietetycy zgadzają się jednak co do tego, że niektóre zwyczaje żywieniowe przynoszą więcej szkody niż pożytku i postulują ograniczenie spożycia pewnych produktów w trosce o nasze zdrowie i smukłą sylwetkę. Najczęściej wymienia się takie produkty jak: sól, ostre przyprawy, żółte sery, czerwone mięso, tłuszcz zwierzęcy i olej. Warto ich unikać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Z pomocą tu przyjdą opiekacze.
Opiekacz niezbędny do śniadania
Poranny posiłek stanowi podstawę codziennego pożywienia, dlatego powinien być pożywny i dostarczać ponad jedną trzecią dobowego zapotrzebowania energetycznego, a przy tym nie może być tłusty i zapychający. Jedni wolą więc zjeść na śniadanie kaszę, inni świeże owoce, a niektórzy kanapkę na ciepło. Gorący sandwich też może być dietetyczny, bo wszystko zależy od tego, z czego się go przygotuje i w jaki sposób. Najgorszą – z punktu widzenia zdrowego żywienia – opcją jest zrobienie tosta z żółtym serem i szynką, nawet chudą. O wiele bardziej korzystne są „zielone” sandwiche: ze szpinakiem, cebulą, pomidorami lub ogórkiem, szczypiorkiem, cukinią, czosnkiem, z dodatkiem niewielkiej ilości sera z mleka koziego. Zamiast pszennego tosta lepiej wybrać kromki pełnoziarniste albo razowe. Lub… zupełnie zrezygnować z gotowego pieczywa na rzecz samodzielnie upieczonego w opiekaczu (np. wykorzystując urządzenie Tefal SM1552 przeznaczonego do kanapek i panini). Potrzebne do tego będą otręby owsiane i pszenne, jajko i dodatki (dobrane według gustu): krojona w kostki papryka, ogórki, cukinia, natka pietruszki, koperek. Wszystkie składniki należy wymieszać i delikatnie wylać na płytę opiekacza. Po około dziesięciu minutach świeża, pożywna i bardzo zdrowa kanapka jest gotowa!
Grill w opiekaczu? Tak!
Jedną z najważniejszych zalet opiekaczy jest to, że do przyrządzania w nich przekąsek nie potrzeba oleju. Urządzenia są wyposażone w płyty z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Wystarczy delikatnie natłuścić powierzchnię pieczywa (najlepiej oliwą z oliwek albo olejem lnianym), wykorzystując do tego papierowy ręcznik, by uniknąć przypalenia dania. Przy czym przyrządzane w opiekaczu potrawy mogą być nie tylko szybkimi przekąskami. Wielofunkcyjne opiekacze 3w1 (przykład takiego urządzenia znajdziesz tutaj: http://www.tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/Opiekacze/c/Sandwich%2Bmakers) posiadają trzy wyjmowane płyty: do kanapek, do gofrów i do grillowania. Przy użyciu tej ostatniej można szybko i sprawnie przygotować chudą potrawę z grillowanego drobiu lub ryby. Wystarczy umyć i osuszyć surowe produkty, z mięsa wykroić ścięgna i fragmenty tłuszczu, a rybę pokroić w grubsze podłużne paski, oprószyć suszonymi przyprawami i skropić cytryną. Następnie doprawione w ten sposób mięso należy włożyć na dziesięć minut do uprzednio nagrzanego opiekacza. Dodatkiem do dania może być gotowana fasolka szparagowa albo sałatka z surowych warzyw.
A na kolacje gofry
Gofry wcale nie muszą być przygotowywane na słodko z bitą śmietaną. Gdy chcemy odżywiać się zdrowo lub stosujemy dietę odchudzającą, staramy się unikać słodyczy, tym bardziej przed snem. Gofry można jednak przygotować na wytrawnie. I takie zjeść na kolację. Do wykonania gofrów z gotowych kromek tostowych wystarczy gofrownica. Jeśli chcemy jednak być w pełni świadomi, w jaki sposób powstało pieczywo i czy jest ono zdrowe, możemy samodzielnie je upiec w opiekaczu z płytą dla gofrów. Bardziej dietetyczne i bogate w błonnik ciasto powstanie z otrębów owsianych oraz pszennych. Wystarczy wymieszać je z jajkiem i rozlać na płytę nagrzanego opiekacza. Po kilku minutach gofry będą gotowe, a opiekacz można wykorzystać jeszcze do przygotowania plasterków cukinii albo bakłażanu, które po przyrządzeniu zostaną dodane do potrawy.
Dania z opiekacza grillowego to pyszności <3 Uwielbiam każde danie z mojego opiekacza!
Macie jakieś pomysły co można zrobić w opiekaczu?