Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dania z opiekacza – idealne podczas diety

śniadanie

Świetnie się nadają do robienia pysznych kanapek na ciepło, gofrów, ale też chudych grillowanych dań, bez których nie może się obyć żadna dieta. Mowa o opiekaczu – to niewielkie urządzenie znajdzie zastosowanie w każdej kuchni.

Istnieje kilka tysięcy różnorodnych diet. Większość z nich ma na celu zbić zbędną wagę, inne promują zdrowe nawyki żywieniowe albo – w przypadku alergii pokarmowej – są nastawione na eliminację z jadłospisu określonego produktu. Dietetycy zgadzają się jednak co do tego, że niektóre zwyczaje żywieniowe przynoszą więcej szkody niż pożytku i postulują ograniczenie spożycia pewnych produktów w trosce o nasze zdrowie i smukłą sylwetkę. Najczęściej wymienia się takie produkty jak: sól, ostre przyprawy, żółte sery, czerwone mięso, tłuszcz zwierzęcy i olej. Warto ich unikać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Z pomocą tu przyjdą opiekacze.

Opiekacz niezbędny do śniadania

Poranny posiłek stanowi podstawę codziennego pożywienia, dlatego powinien być pożywny i dostarczać ponad jedną trzecią dobowego zapotrzebowania energetycznego, a przy tym nie może być tłusty i zapychający. Jedni wolą więc zjeść na śniadanie kaszę, inni  świeże owoce, a niektórzy kanapkę na ciepło. Gorący sandwich też może być dietetyczny, bo wszystko zależy od tego, z czego się go przygotuje i w jaki sposób. Najgorszą – z punktu widzenia zdrowego żywienia – opcją jest zrobienie tosta z żółtym serem i szynką, nawet chudą. O wiele bardziej korzystne są „zielone” sandwiche: ze szpinakiem, cebulą, pomidorami lub ogórkiem, szczypiorkiem, cukinią, czosnkiem, z dodatkiem niewielkiej ilości sera z mleka koziego. Zamiast pszennego tosta lepiej wybrać kromki pełnoziarniste albo razowe. Lub… zupełnie zrezygnować z gotowego pieczywa na rzecz samodzielnie upieczonego w opiekaczu (np. wykorzystując urządzenie Tefal SM1552 przeznaczonego do kanapek i panini). Potrzebne do tego będą otręby owsiane i pszenne, jajko i dodatki (dobrane według gustu): krojona w kostki papryka, ogórki, cukinia, natka pietruszki, koperek. Wszystkie składniki należy wymieszać i delikatnie wylać na płytę opiekacza. Po około dziesięciu minutach świeża, pożywna i bardzo zdrowa kanapka jest gotowa!

Grill w opiekaczu? Tak!

Jedną z najważniejszych zalet opiekaczy jest to, że do przyrządzania w nich przekąsek nie potrzeba oleju. Urządzenia są wyposażone w płyty z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Wystarczy delikatnie natłuścić powierzchnię pieczywa (najlepiej oliwą z oliwek albo olejem lnianym), wykorzystując do tego papierowy ręcznik, by uniknąć przypalenia dania. Przy czym przyrządzane w opiekaczu potrawy mogą być nie tylko szybkimi przekąskami. Wielofunkcyjne opiekacze 3w1 (przykład takiego urządzenia znajdziesz tutaj: http://www.tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/Opiekacze/c/Sandwich%2Bmakers) posiadają trzy wyjmowane płyty: do kanapek, do gofrów i do grillowania. Przy użyciu tej ostatniej można szybko i sprawnie przygotować chudą potrawę z grillowanego drobiu lub ryby. Wystarczy umyć i osuszyć surowe produkty, z mięsa wykroić ścięgna i fragmenty tłuszczu, a rybę pokroić w grubsze podłużne paski, oprószyć suszonymi przyprawami i skropić cytryną. Następnie doprawione w ten sposób mięso należy włożyć na dziesięć minut do uprzednio nagrzanego opiekacza. Dodatkiem do dania może być gotowana fasolka szparagowa albo sałatka z surowych warzyw.

A na kolacje gofry

Gofry wcale nie muszą być przygotowywane na słodko z bitą śmietaną. Gdy chcemy odżywiać się zdrowo lub stosujemy dietę odchudzającą, staramy się unikać słodyczy, tym bardziej przed snem. Gofry można jednak przygotować na wytrawnie. I takie zjeść na kolację. Do wykonania gofrów z gotowych kromek tostowych wystarczy gofrownica. Jeśli chcemy jednak być w pełni świadomi, w jaki sposób powstało pieczywo i czy jest ono zdrowe, możemy samodzielnie je upiec w opiekaczu z płytą dla gofrów. Bardziej dietetyczne i bogate w błonnik ciasto powstanie z otrębów owsianych oraz pszennych. Wystarczy wymieszać je z jajkiem i rozlać na płytę nagrzanego opiekacza. Po kilku minutach gofry będą gotowe, a opiekacz można wykorzystać jeszcze do przygotowania plasterków cukinii albo bakłażanu, które po przyrządzeniu zostaną dodane do potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dania z opiekacza – idealne podczas diety

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0