Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Pomarańcza

pomarańcza

Pomarańcza poza wspaniałymi walorami smakowymi stanowi bardzo bogate źródło witamin i minerałów. Dlatego w okresie zimowym kiedy jesteśmy pozbawieni świeżych, sezonowych owoców, warto jest sięgnąć właśnie po pomarańcze. Ze względu na dużą zawartość witaminy C (50 mg w 100g pomarańczy) może nas uchronić przed przeziębieniem, bo w naturalny sposób poprawi naszą odporność. Pomarańcze polecane są szczególnie osobom, które dotknęła infekcja dróg oddechowych lub grypa. Zawierają bowiem związki, które działają bakteriobójczo i antywirusowo.

Oprócz wit. C pomarańcze zawierają również witaminy: A, B, B12, P, sole mineralne i peptydy, które pobudzają czynność jeli, dlatego idealnie nadają się do uzupełnienia diet oczyszczających. Można przygotowywać z nich soki jednodniowe. W bogatym składzie pomarańczy odnajdziemy również dużą zawartość terpenów – związków które rozszerzają naczynia krwionośne, mają zatem korzystny wpływ na krążenie oraz idealnie współdziałają z witaminą C, dzięki czemu mózg jest lepiej dotleniony.

Właściwości pomarańczy

Pomarańcza to również bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i potasu. Błonnik zapobieganiu otyłości, chroni przed chorobami przewodu pokarmowego i przed chorobami układu krążenia (obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi). Pomarańcza to również cenne źródło fitoskładników: monoterpeny, limonoidy, zaliczane do flawonoidów flawanony, z ich głównym przedstawicielem hesperydyną i inne flawonoidy.

Monoterpeny chronią człowieka przed rakiem jelita grubego, obniżają LDL cholesterol (zły choresterol), poprawiają stosunek LDL/HDL cholesterol (HDL – dobry cholesterol) – tym samym zmniejszają ryzyko arteriosklerozy. Zawarte w pomarańczy flawanony chronią przed chorobami nowotworowymi i stanami zapalnymi. Szczególną uwagę na pomarańcze powinniśmy zwrócić w momencie kiedy dokucza nam:
• zgaga,
• wzdęcia,
• zaparcia,
• osteoporoza,
• nadciśnienie tętnicze,
• infekcja dróg oddechowych.

Warto również pamiętać, że powinniśmy jeść nie tylko miąższ z pomarańczy, ale także białą skórkę pokrywającą cząstki owocu, ponieważ jest to bardzo bogate źródło pektyn i witaminy P. Jedzenie pomarańczy z białą otoczką pomoże obniżyć „zły” cholesterol. Obecność naturalnych kwasów organicznych, które neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych pomoże pozbyć się wzdęć lub uczucia ciężkości po przejedzeniu. Jeśli zjemy owoc wraz z białą skórką to pomożemy organizmowi w zwalczeniu bakterii gnilnych i wspomożemy trawienie.

Pomarańcze najczęściej spożywamy na surowo, lub w postaci wyciśniętego z nich soku. Skórkę pomarańczową można wykorzystać jako przyprawę, nadającą naszym daniom niepowtarzalny smak i aromat. W ofercie naszego sklepu można znaleźć, która nada naszym świątecznym wypiekom wyjątkowy i niezapomniany smak. Polecamy również charakteryzujący się wyrazistym cytrusowym aromatem i smakiem.

Wartość odżywcza w 100g owocu pomarańczy:
• energia: 183kJ (44kcal)
• woda: 87 g
• białko: 0,9 g
• tłuszcz: 0,2 g
• węglowodany: 11,3 g
• błonnik: 2 g
• sód: 3 mg
• potas: 183 mg
• wapń: 33 mg
• fosfor: 23 mg
• magnez: 12 mg
• żelazo: 0,4 mg
• cynk: 0,15 mg
• miedź: 0,7 mg
• mangan: 0,03 mg
• B-karoten: 114 ug
• tiamina: 0,08 mg
• ryboflawina: 0,03 mg
• niacyna: 0,2 mg
• kwas foliowy: 37 mg
• witamina C: 50 mg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pomarańcza

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0