Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

5 powodów by zamienić pastę do zębów na olej kokosowy

olej kokosowy

Najpopularniejszy celebryta salonów kosmetycznych i kulinarnych ostatnich czasów. Egzotyczny przybysz z tropików, zapewniający swoim wielbicielom – jak wieść niesie – zdrowie, witalność, szczupłą sylwetkę, nieskazitalną cerę, piękne, mocne włosy i olśniewający uśmiech.

Jego wszechstronne, dobroczynne działanie związane jest ze składem specyfiku – 98% substancji stanowią tłuszcze nasycone (laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, oleinowy, linolowy, kapronowy). Niektóre z nich uodparniają, niektóre wspomagają odchudzanie, a kwasy kaprylowy i kapronowy likwidują niektóre bakterie i grzyby. Znajdziemy w nim  także witaminy z grupy B oraz C i E. Olej kokosowy to również źródło kwasu foliowego potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku. Zawartość składników odżywczych jest uzależniona od warunków uprawy palm kokosowych.

Jak to bywa z celebrytami – coraz częściej słychać głosy, że „król jest nagi”. Doświadczenia z jego stosowaniem nie zawsze potwierdzają spektakularne efekty pielęgnacji cery czy włosów. Podczas oceny właściwości zdrowotnych oleju kokosowego zaznacza się także, że jest trudno przyswajalny i ciężkostrawny, a kwasy: laurynowy i mirystynowy wpływają na rozwój miażdżycy i podwyższają poziom złego cholesterolu.

Niezaprzeczalne natomiast jest jego korzystne oddziaływanie na higienę jamy ustnej. Zespół badaczy z Athlone Institute of Technology  potwierdził, że olej kokosowy w złożeniu z niektórymi enzymami likwiduje bakterie Streptococcus mutans oraz drożdżaka Candida albicans, wywołujące próchnicę zębów. Hamuje także rozwój bakterii Lactobacillus, odpowiedzialnych za choroby zębów. Regularne, długotrwałe stosowanie specyfiku skutecznie zapobiega próchnicy oraz wyraźnie poprawia kondycję dziąseł – wzmacnia je i likwiduje ich nadwrażliwości na ból oraz krwawienie.  Zauważalne jest także wybielenie zębów, choć efekt nie jest tak spektakularny, jak po wizycie w gabinecie stomatologicznym.

Wspomniane właściwości oleju kokosowego zachęcają do wykorzystywania go w formie pasty do zębów. Zalety mieszanki wykonana według jednej z poniższych receptur to:

  1. Jest naturalna, nie zawiera szkodliwych związków chemicznych, jak triclosan zawarty w niektórych pastach do zębów; środki spieniające [siarczan laurylu, siarczan lauretosiarczan sodu (SLS) oraz lauryloeterosiarczan sodu (SLES)], działające drażniąco na skórę i oczy i blokujące niektóre receptory smaku na języku; czy fluor, który w nadmiarze ma właściwości toksyczne – prowadzi do choroby kości (fluorozy), a u dzieci może uszkadzać układ nerwowy.
  2. Jej koszt jest niższy, niż wydatek poniesiony na zakup  dobrych past do zębów.
  3. Olej kokosowy praktycznie nie jełczeje, więc przygotowany specyfik można przechowywać w temperaturze pokojowej przez długi czas.
  4. Hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej
  5. Nie zawiera dodatkowej chemii stosowanej przez producentów past do zębów

Niezbędnym składnikiem „kokosowej pasty do zębów” jest soda, która ma właściwości lekko ścierające. Neutralizuje także kwasy produkowane przez drobnoustroje przyczyniające się do  procesu fermentacji i gnicia w jamie ustnej, a tym samym do próchnicy. Soda pochłania także przykry zapach i nadaje świeżość oddechowi. Do specyfiku należy wykorzystywać sodę z oznaczeniem CZDA (czysta do analizy). Dostępna jest w sklepach z odczynnikami chemicznymi i w Internecie.

Przepisy na pastę do zębów z olejem kokosowym:

Według Katarzyny Gurbackiej:

  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek sody oczyszczonej
  • olejek zapachowy- np. mięta lub eukaliptus. Nie są konieczne, bowiem sam olej ma przyjemny zapach
  • stewia – jeśli chcesz, by pasta była słodsza

Według portalu olej-kokosowy.eu:

  • olej kokosowy (1/4 szklanki)
  • soda oczyszczona (1/2 szklanki)
  • ksylitol (4-5 łyżek)
  • naturalny olejek miętowy lub goździkowy (ok. 1 łyżeczka)

Ksylitol, podany jako składnik w drugiej recepturze, ma działanie przeciwpróchnicze, wspomaga likwidację płytki nazębnej i wzmacnia szkliwo. Jego zasadowy odczyn sprzyja hamowaniu procesu fermentacji w jamie ustne

Sława celebrytów nie trwa długo – popularność oleju kokosowego za jakiś czas zmaleje. Jednak korzyści, jakie rzeczywiście zauważymy podczas jego stosowania, mogą nam zapewnić wartościową przyjaźń na długi czas. Z pewnością zaowocuje ona pięknym, zdrowym uśmiechem.

Opracowano na podstawie:

olejkokosowy.pl
zyjzdrowoibadzpieknanaturalniee.blogspot.com
kobieta.onet.pl
gosiaboy.com
zielonekoktajle.blogspot.com
olej-kokosowy.eu
davidicke.pl
gurbacka.pl


Iwona Binaś

kobiecetrescidotpl.wordpress.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 powodów by zamienić pastę do zębów na olej kokosowy

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0