Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Mleko kokosowe – przepis, gdzie kupić, cena

mleko kokosowe

Mleko kokosowe ze względu na swój skład budzi dużo kontrowersji wśród dietetyków i kucharzy. Zawiera bowiem głównie nasycone kwasy tłuszczowe i jest wysokokaloryczne. Stosowanie go w prozdrowotnej diecie może budzić wątpliwości. Liczne badania naukowe wykazały jednak, że nie wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe wpływają na zdrowie w ten sam sposób, a ich negatywne oddziaływanie prawdopodobnie jest przeceniane. Część korzystnych właściwości mleka kokosowego została potwierdzona badaniami naukowymi, niektóre z nich jednak wymagają większej analizy.

Wartości odżywcze mleka kokosowego

Mleko kokosowe – wartość odżywcza w 100 g

  • Tłuszcz – ok. 24 g,
  • Tłuszcze nasycone – ok.21 g (z czego ponad 90% stanowią krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie kwas laurynowy),
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 1 g.
  • Węglowodany 3,3 g.
  • Błonnika – 2,2 g.
  • Białko – 2,3 g.

Właściwości mleczka kokosowego

Mleczko kokosowe ma następujące właściwości:

  • antybakteryjne,
  • antywirusowe,
  • antygrzybiczne,
  • wspiera leczenie trądziku,

Mleko kokosowe zwiększa także przyswajalność wapnia, co korzystnie wpływa na układ kostny. Niektóre badania wykazują również korzystny wpływ spożycia mleka kokosowego na spadek „złej” frakcji cholesterolu LDL i wzrost frakcji cholesterolu HDL. Ponieważ jednak mleko kokosowe jest kaloryczne, z jego spożyciem nie należy przesadzać, wystarczy 1/3 szklanki dziennie. Mleko kokosowe to popularny składnik spożywczy, szczególnie w kuchni tajskiej i indyjskiej. Osoby cierpiące na nietolerancję mleka zwierzęcego lub z przyczyn światopoglądowych eliminujące je ze swojej diety – uzupełniają nim często swój jadłospis.

Zastosowanie mleka kokosowego

Mleko kokosowe może być wykorzystane jako: napój do picia, dodatek do sosów, dań typu curry, sosów, deserów, jogurtu, dodatek do kawy.

Przepis na mleko kokosowe

Naturalne mleko kokosowe zrobione w domu, zawiera tylko dwa składniki: wodę i miąższ kokosowy. Do zrobienia mleka potrzebne są: 3-4 szklanki przegotowanej wody, szklanka wiórek kokosowych lub świeżego miąższu kokosowego i blender. Wiórki zalewamy 1 szklanką ciepłej wody i pozostawiamy namoczone przez całą noc. Następnie rozdrabniamy je blenderem, na najwyższych obrotach, dodając jednocześnie pozostałą wodę (woda powinna mieć około 60 st. C). Rozdrobnioną masę kokosową przelewamy przez sito wyłożone gazą. Wyciskamy dokładnie gazę z miazgą kokosową. Uzyskujemy w ten sposób około jednego litra pysznego aksamitnego mleka kokosowego. Mleko kokosowe można przechowywać w lodówce trzy dni. Ponieważ już po krótkim czasie rozwarstwia się (na wierzchu tworzy się twardy kożuszek z tłuszczu), najlepiej przechowywać je w małych słoiczkach, takich do jednorazowego wykorzystania. Przed użyciem, słoiczek z mleczkiem trzeba umieścić w miseczce z ciepłą wodą, dzięki czemu mleko znów uzyskuje jednolitą konsystencję. Mleko można dosłodzić odrobiną syropu klonowego czy miodu. Z pozostałej po odciśnięciu mleka miazgi kokosowej można upiec kokosanki. Jak widać przepis na mleko kokosowe wcale nie jest trudne. Polecamy Wam zrobienie takiego w domu!

Mleko kokosowe – cena

W Polsce na rynku marketowym jest wiele produktów o minimalnej (zgodnej z normą) zawartości tłuszczu np. 10 -12% które należy rozcieńczyć w odpowiednio mniejszym stopniu (1,5 części mleka na 1 część wody). Oczywiście należy się zastanowić nad ceną mleka kokosowego w puszcze, bo kosztuje tyle samo co mleka pełnowartościowego czyli 16-20%-ego.

Śmietanka kokosowa

Śmietanka kokosowa stanowi smaczną alternatywą dla produktów krowich. Śmietana kokosowa jest pyszna, lekko kwaskowa ale rzadsza. Na stałe do kanonu przepisów blogerów kulinarnych i dietetyków weszła zupa a dokładniej mus z pomidorów ze śmietaną kokosowa. Aksamitna, delikatna i kremowa. To taka specyficzna kremówka… Jeśli lubicie drodzy Czytelnicy kuchnię roślinną lub eliminujecie ze swojej diety przetwory mleczne, warto sięgnąć po przepisy z wykorzystaniem właśnie śmietanki kokosowej.

Czy teraz już po takim wpisie o mleku kokosowym nie macie na niego smaczka? – to  naprawdę świetna zdrowa propozycja. Czekamy na Wasze komentarze pod artykułem na temat mleka kokosowego

Bernardeta Nosek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mleko kokosowe – przepis, gdzie kupić, cena

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0