Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Odchudzająca moc ziół

zioła na odchudzanie

Zioła wszechstronnie stosowały już nasze pra-pra babcie. Znały one ich magiczną moc działania i dla tego stosowały je nie tylko w kuchni ale również  leczyły nimi różne dolegliwości, jak: niestrawność, biegunkę, wzdęcia, etc… I to właśnie dzięki ich stosowani utrzymywały smukłe, powabne kształty. Korzystały z nich również w odchudzaniu.

Największy wróg smukłej sylwetki to zła przemiana materii. Najprostszą, najbardziej naturalną, a zarazem najbardziej zdrową metodą jej wyregulowania jest stosowanie ziół. Przyzwyczailiśmy się używać ich po to, aby nadawać potrawą piękny zapach i wzbogacić ich smak. Tymczasem od wieków zajmują w kuchni poczesne miejsce nie ze względu na te zalety, ale właśnie dobroczynny wpływ na trawienie, szczególnie potraw ciężkich, tłustych, przyrządzanych z mięsa czy roślin strączkowych. Dlatego od wieków jagnięcinę przyprawia się miętą, wieprzowinę szałwią, a fasolę majerankiem. Zioła doskonale pasują też do sałatek, zup, przekąsek, kanapek, a nawet deserów i lodów!

Jak działają zioła? Co zawierają? Do czego je stosować?

Oto najbardziej popularne przyprawy:

Bazylia

Co zawiera : 

  • olejki eteryczne,
  • witaminę C,
  • garbniki,
  • potas, mangan, sterole roślinne.

Z czym to się je:

  • dodajemy ją do potraw włoskich,
  • owoców morza, warzyw, twarogu,
  • jaj, pasztetów, omletów,
  • mięsa wieprzowego, baraniny,sosów.

Działanie:

  • Przede wszystkim działa na układ trawienny i nerwowy.
  • Zapobiega wymiotom i nudnościom, łagodzi skurcze żołądka, wzdęcia, niestrawność i kolkę.
  • Ma właściwości uspokajające i antydepresyjne. Bazylia eliminuje pasożyty i leczy epilepsję.
  • Można także dzięki temu ziołu pozbyć się uporczywych migren i kokluszu.

 

Cząber

Co zawiera :

  • garbniki,
  • oleje
  • lotne,
  • żywice,
  • śluzy a także wiele soli mineralnych.

Z czym to się je:

  • przyprawia się nim zupy fasolowe i grochówki
  • potrawy z roślin strączkowych i ziemniaków
  • potrawy z grzybów, kapusty i dziczyzny

Działanie:

  • Zioło to przyspiesza trawienie oraz reguluje prace jelit.
  • Doskonale radzi sobie z uporczywymi biegunkami ale również pomaga w częstych zaparciach.
  • Cząber jest ponad to niezastąpiony w  nieżytach żołądka.

 

Kminek

Co zawiera :

  • olejki lotne,
  • flawonoidy,
  • witaminę C,
  • cukry i kwasy organiczne.

Z czym to się je:

  • doskonale współgra z tłustymi potrawami, sosami,
  • stanowi wspaniały dodatek do zup, gulaszu i baraniny.
  • Kminek dodawany jest bardzo często do kiełbas i smażonych ziemniaków.

 

Koper

Co zawiera :

  • olejki eteryczne,
  • sole mineralne oraz flawonoidy.

Z czym to się je:

  • stanowi dodatek do sałatek, zup, ziemniaków,
  • potraw z jaj i ryb
  • dodawany jest również do kwaszenia.

Działanie:

  • Koper likwiduje wzdęcia, stymuluje wątrobę i poprawia trawieni
  • Zioło to z uwagi na jego moczopędne właściwości stosuje się w stanach zapalnych pęcherza oraz kamienicy nerkowej.
  • Korzeń i nasiona kopru wykorzystywane są w kuracjach odchudzających.

 

Majeranek

Co zawiera :

  • olejek lotny,
  • garbniki,
  • wiele soli mineralnych oraz kwasy organiczne.

Z czym to się je:

  • Jest niezbędnym dodatkiem do tłustych kiełbas, pieczeni, bigosu.
  • Przyprawia się nim farsze mięsne, gęsinę, baraninę oraz wieprzowinę.
  • Zioło to nadaje  niepowtarzalny smak  żurkowi, grochówce oraz flakom.

Działanie:

  • Napar z majeranku łagodzi bóle głowy i przeziębieniach.
  • Odgrywa bardzo dużą rolę w procesie trawienia tłuszczy,
  • zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.

 

Mięta

Co zawiera :

  • mentol,
  • menton i tymol

Z czym to się je: 

  • Stosowana jest jako przyprawa do jagnięciny, twarożków i surówek.
  • Doskonale komponuje się również z owocami i jogurtem.
  • Orzeźwiający smak mięty wzbogaca również posmak lodów i drinków.

Działanie:

  • Napar z mięty pomaga przy dolegliwościach żołądkowych i zespole jelita drażliwego.
  • Ma działanie odkażające, żółciopędne i wiatropędne.
  • Herbatka z mięty ze względu na swoje właściwości  uspakajające pomaga w zasypianiu.

 

Natka pietruszki

Co zawiera :

  • olejki esencjonalne,
  • witaminę C,
  • beta- karoten,
  • chlorofil i flawonoidy.

Z czym to się je: 

  • Jest to chyba na powszechniej stosowane zioło.
  • Używa się go niemalże do wszystkich potraw a w szczególności do zup, sałatek, surówek, sosów, potraw z ziemniaków,jaj i serów.

Działanie:

  • Zioło to jest środkiem odżywczym.
  • Zawiera witaminy B1, B2 ,C , prowitaminę A , jak również stanowi źródło żelaza i  minerałów.
  • Dlatego też powinniśmy ją stosować jak najczęściej w naszej codziennie diecie.
  • W medycznym kontekście: jej korzeń posiada właściwości moczopędne, jej nasiona  pobudzą trawienie i łagodzą wzdęcia.
  • Nasiona pietruszki stosowane są także jako środek pobudzający wypływ krwi menstruacyjnej.
  • Krążą również opinie, że zioło to pomaga wyleczyć cukrzycę, problemy z sercem, choroby wątroby czy choroby weneryczne.

 

Szałwia

Co zawiera :

  • olejki eteryczne,
  • witaminę B1,
  • goryczki,
  • jest bogata w garbniki,
  • flawonoidy i kwasy organiczne.

Z czym to się je: 

  • Stosowana do potraw z roślin strączkowych,
  • tłustych mięs, smażonej wątróbki,
  • kotletów cielęcych, drobiu, pieczeni wieprzowej,
  • marynat, sosów i zup.

Działanie:

  • Szałwia pobudza wydzielanie soków trawiennych i reguluje pracę układu trawiennego.
  • Zioło to ma właściwości antybakteryjne , gojące i przeciwgrzybiczne.
  • Jego magiczne właściwości wykorzystywane są  w zapaleniu błony śluzowej gardła i skóry.
  • Szałwia również obniża poziom cukru we krwi i koi nerwy.

 

Tymianek

Co zawiera :

  • olejki eteryczne,
  • kobalt, chrom, kwasy organiczne,
  • żywice, cukry,
  • garbniki, flawonoidy.

Z czym to się je: 

  • Tymianek dodaje się do ciężkich, zawiesistych zup, pieczeni mięsnych i sosów.
  • Znakomicie podkreśla smak zapiekanek, potrawek, marynat oraz potraw z drobiu.

Działanie:

  • Tymianek jest polecany wszystkim pragnącym zrzucić ni co ciałka.
  • Ułatwia on bowiem rozbijanie tłuszczy i przyspiesza trawienie.
  • Olejek tymiankowy ma działanie bakterio i grzybobójcze.
  • Tymol wyciąg z tymianku o silnym działaniu bakteriobójczym ma duże zastosowanie w stomatologii.
  • Ceniony jest również w przemyśle parafarmaceutycznym i kosmetyce  ze względu na swoje właściwości antybiotyczne.
  • Stosowany do wyrobu past do zębów i płynów do jamy ustnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Odchudzająca moc ziół

Artykuł przeczytasz w: 4 min
0