
Zioła wszechstronnie stosowały już nasze pra-pra babcie. Znały one ich magiczną moc działania i dla tego stosowały je nie tylko w kuchni ale również leczyły nimi różne dolegliwości, jak: niestrawność, biegunkę, wzdęcia, etc… I to właśnie dzięki ich stosowani utrzymywały smukłe, powabne kształty. Korzystały z nich również w odchudzaniu.
Największy wróg smukłej sylwetki to zła przemiana materii. Najprostszą, najbardziej naturalną, a zarazem najbardziej zdrową metodą jej wyregulowania jest stosowanie ziół. Przyzwyczailiśmy się używać ich po to, aby nadawać potrawą piękny zapach i wzbogacić ich smak. Tymczasem od wieków zajmują w kuchni poczesne miejsce nie ze względu na te zalety, ale właśnie dobroczynny wpływ na trawienie, szczególnie potraw ciężkich, tłustych, przyrządzanych z mięsa czy roślin strączkowych. Dlatego od wieków jagnięcinę przyprawia się miętą, wieprzowinę szałwią, a fasolę majerankiem. Zioła doskonale pasują też do sałatek, zup, przekąsek, kanapek, a nawet deserów i lodów!
Jak działają zioła? Co zawierają? Do czego je stosować?
Oto najbardziej popularne przyprawy:
Bazylia
Co zawiera :
- olejki eteryczne,
- witaminę C,
- garbniki,
- potas, mangan, sterole roślinne.
Z czym to się je:
- dodajemy ją do potraw włoskich,
- owoców morza, warzyw, twarogu,
- jaj, pasztetów, omletów,
- mięsa wieprzowego, baraniny,sosów.
Działanie:
- Przede wszystkim działa na układ trawienny i nerwowy.
- Zapobiega wymiotom i nudnościom, łagodzi skurcze żołądka, wzdęcia, niestrawność i kolkę.
- Ma właściwości uspokajające i antydepresyjne. Bazylia eliminuje pasożyty i leczy epilepsję.
- Można także dzięki temu ziołu pozbyć się uporczywych migren i kokluszu.
Cząber
Co zawiera :
- garbniki,
- oleje
- lotne,
- żywice,
- śluzy a także wiele soli mineralnych.
Z czym to się je:
- przyprawia się nim zupy fasolowe i grochówki
- potrawy z roślin strączkowych i ziemniaków
- potrawy z grzybów, kapusty i dziczyzny
Działanie:
- Zioło to przyspiesza trawienie oraz reguluje prace jelit.
- Doskonale radzi sobie z uporczywymi biegunkami ale również pomaga w częstych zaparciach.
- Cząber jest ponad to niezastąpiony w nieżytach żołądka.
Kminek
Co zawiera :
- olejki lotne,
- flawonoidy,
- witaminę C,
- cukry i kwasy organiczne.
Z czym to się je:
- doskonale współgra z tłustymi potrawami, sosami,
- stanowi wspaniały dodatek do zup, gulaszu i baraniny.
- Kminek dodawany jest bardzo często do kiełbas i smażonych ziemniaków.
Koper
Co zawiera :
- olejki eteryczne,
- sole mineralne oraz flawonoidy.
Z czym to się je:
- stanowi dodatek do sałatek, zup, ziemniaków,
- potraw z jaj i ryb
- dodawany jest również do kwaszenia.
Działanie:
- Koper likwiduje wzdęcia, stymuluje wątrobę i poprawia trawieni
- Zioło to z uwagi na jego moczopędne właściwości stosuje się w stanach zapalnych pęcherza oraz kamienicy nerkowej.
- Korzeń i nasiona kopru wykorzystywane są w kuracjach odchudzających.
Majeranek
Co zawiera :
- olejek lotny,
- garbniki,
- wiele soli mineralnych oraz kwasy organiczne.
Z czym to się je:
- Jest niezbędnym dodatkiem do tłustych kiełbas, pieczeni, bigosu.
- Przyprawia się nim farsze mięsne, gęsinę, baraninę oraz wieprzowinę.
- Zioło to nadaje niepowtarzalny smak żurkowi, grochówce oraz flakom.
Działanie:
- Napar z majeranku łagodzi bóle głowy i przeziębieniach.
- Odgrywa bardzo dużą rolę w procesie trawienia tłuszczy,
- zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.
Mięta
Co zawiera :
- mentol,
- menton i tymol
Z czym to się je:
- Stosowana jest jako przyprawa do jagnięciny, twarożków i surówek.
- Doskonale komponuje się również z owocami i jogurtem.
- Orzeźwiający smak mięty wzbogaca również posmak lodów i drinków.
Działanie:
- Napar z mięty pomaga przy dolegliwościach żołądkowych i zespole jelita drażliwego.
- Ma działanie odkażające, żółciopędne i wiatropędne.
- Herbatka z mięty ze względu na swoje właściwości uspakajające pomaga w zasypianiu.
Natka pietruszki
Co zawiera :
- olejki esencjonalne,
- witaminę C,
- beta- karoten,
- chlorofil i flawonoidy.
Z czym to się je:
- Jest to chyba na powszechniej stosowane zioło.
- Używa się go niemalże do wszystkich potraw a w szczególności do zup, sałatek, surówek, sosów, potraw z ziemniaków,jaj i serów.
Działanie:
- Zioło to jest środkiem odżywczym.
- Zawiera witaminy B1, B2 ,C , prowitaminę A , jak również stanowi źródło żelaza i minerałów.
- Dlatego też powinniśmy ją stosować jak najczęściej w naszej codziennie diecie.
- W medycznym kontekście: jej korzeń posiada właściwości moczopędne, jej nasiona pobudzą trawienie i łagodzą wzdęcia.
- Nasiona pietruszki stosowane są także jako środek pobudzający wypływ krwi menstruacyjnej.
- Krążą również opinie, że zioło to pomaga wyleczyć cukrzycę, problemy z sercem, choroby wątroby czy choroby weneryczne.
Szałwia
Co zawiera :
- olejki eteryczne,
- witaminę B1,
- goryczki,
- jest bogata w garbniki,
- flawonoidy i kwasy organiczne.
Z czym to się je:
- Stosowana do potraw z roślin strączkowych,
- tłustych mięs, smażonej wątróbki,
- kotletów cielęcych, drobiu, pieczeni wieprzowej,
- marynat, sosów i zup.
Działanie:
- Szałwia pobudza wydzielanie soków trawiennych i reguluje pracę układu trawiennego.
- Zioło to ma właściwości antybakteryjne , gojące i przeciwgrzybiczne.
- Jego magiczne właściwości wykorzystywane są w zapaleniu błony śluzowej gardła i skóry.
- Szałwia również obniża poziom cukru we krwi i koi nerwy.
Tymianek
Co zawiera :
- olejki eteryczne,
- kobalt, chrom, kwasy organiczne,
- żywice, cukry,
- garbniki, flawonoidy.
Z czym to się je:
- Tymianek dodaje się do ciężkich, zawiesistych zup, pieczeni mięsnych i sosów.
- Znakomicie podkreśla smak zapiekanek, potrawek, marynat oraz potraw z drobiu.
Działanie:
- Tymianek jest polecany wszystkim pragnącym zrzucić ni co ciałka.
- Ułatwia on bowiem rozbijanie tłuszczy i przyspiesza trawienie.
- Olejek tymiankowy ma działanie bakterio i grzybobójcze.
- Tymol wyciąg z tymianku o silnym działaniu bakteriobójczym ma duże zastosowanie w stomatologii.
- Ceniony jest również w przemyśle parafarmaceutycznym i kosmetyce ze względu na swoje właściwości antybiotyczne.
- Stosowany do wyrobu past do zębów i płynów do jamy ustnej.