Ciągłe zabieganie w stresie, ale jednocześnie siedzący tryb życia, zwalniający metabolizm, szybki hot-dog na stacji, zamiast pełnowartościowego posiłku – brzmi znajomo? Nie ma czego się wstydzić, wielu z nas mierzy się z szybkim tempem życia, któremu trudno jest sprostać. Choć trendy propagujące zdrową dietę i styl życia biją szczyty popularności, a społeczeństwo ma coraz większą świadomość konsumencką, to w praktyce kompleksowe zadbanie o naszą dietę okazuje się dużym wyzwaniem. W takiej sytuacji możemy rozważyć wykupienie diety pudełkowej od firmy zajmującej się cateringiem dietetycznym. Dowiedz się, na czym ona polega, jakie masz opcje oraz jakie są jej wady i zalety.
Dieta pudełkowa – co to jest?
Dieta pudełkowa, nazywana też dietą cateringową, polega na otrzymywaniu od wybranej firmy gotowych posiłków na cały dzień. Zwykle jest to 5 posiłków dziennie. Oznacza to, że omija nas planowanie jadłospisu, robienie zakupów spożywczych, gotowanie, zmywanie. Sprawa jest jednak bardziej złożona, niż mogłoby się wydawać. Firmy cateringowe nie wysyłają wszystkim klientom tego samego menu. Oprócz ułatwienia życia i oszczędności czasu nadrzędnymi celami tej diety są utrata wagi i/lub poprawa zdrowia.
Dieta pudełkowa – jak to działa?
Zamówienie cateringu poprzedza zazwyczaj konsultacja z dietetykiem, który dobierze odpowiedni dla nas plan żywieniowy. Wyliczy ilość kalorii, a także weźmie pod uwagę problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca, nietolerancja laktozy, uczulenia, choroby serca, nadciśnienie i wiele innych. Możemy również wybrać dietę pudełkową skrojoną pod nasz tryb życia – dieta dla sportowca, karmiącej mamy, wegetariańska, a także pod nasze preferencje smakowe – dieta „Domowe smaki”, śródziemnomorska, rybna. Wszystko to przygotowane codziennie przez szefa kuchni. Czasem firmy cateringowe dają możliwość skomponowania własnego jadłospisu z ich menu, dzięki czemu możemy zrezygnować z dań, które nam nie smakują.
Zalety i wady diety pudełkowej
Zalety:
- ogromna oszczędność czasu – godziny zaoszczędzone na planowaniu i gotowaniu możemy poświęcić na hobby, czas z rodziną lub po prostu na odpoczynek,
- oszczędność energii
- wysokie jakościowo posiłki – o ile wybierzemy sprawdzoną firmę, codziennie będziemy jadać smacznie i świeżo jak w restauracji,
- dieta dobrana do naszych celów zdrowotnych pod okiem dietetyka – mamy pewność, że dostarczamy niezbędne mikro- i makroelementy w odpowiedniej ilości.
Wady:
- wysoki koszt – ceny wahają się od 35 do nawet 80-100 złotych za dzień. W skali miesiąca kosztuje nas to średnio 1500 zł na osobę, na co nie wszyscy mogą sobie pozwolić,
- nie dla wybrednych – mimo, że mamy duży wybór diet, to nie mamy wpływu na to, czy danego dnia w obiedzie nie pojawi się produkt, którego nie lubimy. Jest to coś, z czym musimy się pogodzić.
Źródło: Fit-Bag