Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Jaki magnez wybrać, aby suplementacja była skuteczna?

suplementy

Artykuł sponsorowany

Coraz większa troska o zdrową dietę i chęć czerpania z życia jak najwięcej skłaniają ludzi do częstszego sięgania po suplementy. Jaki magnez wybrać, aby suplementacja była skuteczna? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu magnezu?

Suplementować należy z głową

O ile suplementacja stała się bardzo modna, o tyle należy pamiętać, że nie każdemu jest potrzebna. W swoim założeniu ma przecież uzupełniać niedobory tych składników, których zapotrzebowania nie zaspokaja codzienna dieta. Dlatego warto jeszcze przed rozpoczęciem suplementacji wykonać podstawowe badania, które dadzą pełen obraz sytuacji.

Dlaczego warto zadbać o odpowiedni poziom magnezu?

Magnez słusznie nazywany jest pierwiastkiem życia. W dużym stopniu odpowiada bowiem za pracę mózgu, poprawiając pamięć oraz myślenie. Uczestniczy też w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek, regulując pracę układu trawiennego. W połączeniu z witaminą D wzmacnia tkankę kostną oraz przeciwdziała zachorowaniu na osteoporozę oraz wspiera proces leczenia kontuzji. Ma też swój wpływ na funkcjonowanie układu oddechowego i tarczycy, wspierając procesy leczenia astmy oraz zapalenia oskrzeli. Poza tym ogranicza ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Niedobory tego ważnego pierwiastka objawiają się drżeniem mięśni i powiek, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci oraz brakiem energii.

Która forma przyjmowania magnezu okazuje się najkorzystniejsza?

Formę przyjmowania magnezu należy dopasować do osobistych preferencji. Dla najmłodszych, ze względów bezpieczeństwa, przygotowano produkty w formie syropów, płynów i tabletek rozpuszczalnych w wodzie. Dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, takie jak zgaga, wrzody czy refluks, producenci mają tabletki dojelitowe. Charakteryzują się one powłoką odporną na działanie soków żołądkowych. W ten sposób docierają nieuszkodzone do jelita cienkiego, w którym wchłanianie magnezu postępuje najefektywniej. Podczas przyjmowania tabletek tego rodzaju należy pamiętać, że nie należy ich gryźć ani dzielić. U osób mających problemy z przełykaniem dużych i kanciastych tabletek sprawdzić się mogą niewielkie, powleczone miękką, elastyczną otoczką.

Jakie jest zapotrzebowanie dorosłego człowieka na magnez?

Dorosła osoba potrzebuje przeciętnie od 300 do 400 mg jonów magnezu na dobę. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek (a w zasadzie na kationy magnezu Mg2+) może wzrastać u sportowców, kobiet w ciąży oraz osób wykonujących ciężką pracę fizyczną. Należy jednak pamiętać, że deklarowana na opakowaniu zawartość tego związku może dotyczyć ogólnej ilości soli mineralnych, nie zaś samych jonów. Wiążąca dla kupującego powinna być zatem informacja o następującej treści: „Jedna tabletka zawiera 300 mg magnezu wodoroasparaginianu, co odpowiada 20 mg jonów magnezu (Mg2+)”. Przy czym należy mieć na względzie, że klienta powinna interesować jedynie druga wartość.

Jaki magnez wybrać?

Magnezu dostępnego w aptekach nie kupuje się w czystej postaci. Zwykle jest to związek organiczny: asparaginian, mleczan lub cytrynian – to najlepiej przyswajalny magnez. W aptekach znaleźć można również produkty z nazwami takimi jak tlenek, chlorek lub węglan magnezu – ich wchłanianie jest słabsze niż tych opartych na związkach organicznych. W badaniach wykazano, że magnez przyjmowany w tej formie organizm absorbuje w zaledwie 4%, a więc niemal wcale. Dobry magnez to ten, do którego dodaje się witaminę B6, mającą pozytywny wpływ na jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Największą pewność co do jakości nabywanego produktu mamy wówczas, gdy kupujemy go pod postacią leku, a nie suplementu. Sprawdzone produkty medyczne znajdziesz w aptece internetowej https://www.doz.pl/apteka/k4323-Magnez.

Magnez w codziennej diecie. Jakie produkty go zawierają?

Optymalnym sposobem na dostarczanie organizmowi tego ważnego pierwiastka jest, oczywiście, zbilansowana, zróżnicowana dieta. Do artykułów bogatych w magnez zaliczają się:

  • otręby i kiełki zbóż,
  • kasza gryczana,
  • warzywa strączkowe (groch, fasola),
  • orzechy,
  • banany,
  • kakao i gorzka czekolada.

Co ciekawe, źródłem magnezu jest także kawa. Wbrew obiegowej opinii napój ten wcale nie wypłukuje magnezu z organizmu. To błędne przekonanie wynika z faktu, że przyjmowanie dużej ilości płynów  jeden po drugim przyspiesza wydalanie wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jaki magnez wybrać, aby suplementacja była skuteczna?

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0