Składniki:
Ciasto
- 500g mąki
- woda
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
Farsz
- średniej wielkości cebula
- 200g suszonych grzybów
- łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj aż zmiękną. Odcedź, wystudź i pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby i całość smaż jeszcze przez chwilkę. Podsmażony farsz zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z bułką tartą.
Farsz mamy gotowy, pora na ciasto.
Przesiana mąkę uformuj w stożek z wgłębieniem pośrodku. Dodaj szczyptę, lub dwie soli, wlej oliwę oraz stopniowo dodawaj wodę pomalutku wyrabiając ciasto. Gdy masa będzie w miarę spoista wyrabiaj je aż ciasto stanie sie gładkie i elastyczne (najlepiej użyć wrzącej wody i wyrabiać ciasto tępym, gładkim nożem).
Gotowe ciasto podziel na części, każdą rozwałkuj na cienki placek na blacie podsypanym mąką i potnij na kwadraty o boku około 4cm. Pośrodku każdego kwadracika połóż odrobinę przygotowanego wcześniej farszu i końcówkami palców zlepiaj uszka składając je w trójkąty, a następnie zlep dolne końce formując uszka. Gotowe gotuj w osolonym wrzątku – jednak nie za długo – do momentu aż wypłyną.
Podawać oczywiście z barszczem czerwonym.