Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Tortellini – włoskie pierożki

Tortellini

Tradycyjne pierożki tortellini to jedno ze słynniejszych włoskich dań. Tortellini możemy faszerować różnego rodzaju nadzieniami, na przykład serowym, grzybowym lub mięsnym. Poniżej przedstawiamy przepis na pierożki tortellini z serem.

Składniki:

6 jajek,

600 g mąki,

10 g twarogu,

2 łyżki gęstej śmietany,

Ser pleśniowy.

Sposób przygotowania:

Ciasto do tortellini przygotowujemy z mąki i jajek. Rozwałkowujemy je cienko i następnie kroimy na małe kwadraciki (mniej więcej 10 cm x 10 cm). Teraz pora zająć się nadzieniem. Mieszamy ser pleśniowy, twaróg i śmietanę, aż otrzymamy delikatną masę, bez grudek. Na każdym pierożku kładziemy łyżkę nadzienia, po czym składamy go w trójkącik i sklejamy brzegi, tak by nadzienie się nie wylało. Otrzymany trójkąt zwijamy w rulon, a końcówki sklejamy ze sobą. Tak przygotowane tortellini gotujemy przez kilka minut (do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię) w osolonej wodzie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tortellini – włoskie pierożki

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0