Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Uszka do świątecznego barszczu

uszka do barszczu

Składniki:

Ciasto

  • 500g mąki
  • woda
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Farsz

  • średniej wielkości cebula
  • 200g suszonych grzybów
  • łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj aż zmiękną. Odcedź, wystudź i pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby i całość smaż jeszcze przez chwilkę. Podsmażony farsz zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z bułką tartą.

Farsz mamy gotowy, pora na ciasto.

Przesiana mąkę uformuj w stożek z wgłębieniem pośrodku. Dodaj szczyptę, lub dwie soli, wlej oliwę oraz stopniowo dodawaj wodę pomalutku wyrabiając ciasto. Gdy masa będzie w miarę spoista wyrabiaj je aż ciasto stanie sie gładkie i elastyczne (najlepiej użyć wrzącej wody i wyrabiać ciasto tępym, gładkim nożem).

Gotowe ciasto podziel na części, każdą rozwałkuj na cienki placek na blacie podsypanym mąką i potnij na kwadraty o boku około 4cm. Pośrodku każdego kwadracika połóż odrobinę przygotowanego wcześniej farszu i końcówkami palców zlepiaj uszka składając je w trójkąty, a następnie zlep dolne końce formując uszka. Gotowe gotuj w osolonym wrzątku – jednak nie za długo – do momentu aż wypłyną.

Podawać oczywiście z barszczem czerwonym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Uszka do świątecznego barszczu

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0