Tradycyjne pierożki tortellini to jedno ze słynniejszych włoskich dań. Tortellini możemy faszerować różnego rodzaju nadzieniami, na przykład serowym, grzybowym lub mięsnym. Poniżej przedstawiamy przepis na pierożki tortellini z serem.
Składniki:
6 jajek,
600 g mąki,
10 g twarogu,
2 łyżki gęstej śmietany,
Ser pleśniowy.
Sposób przygotowania:
Ciasto do tortellini przygotowujemy z mąki i jajek. Rozwałkowujemy je cienko i następnie kroimy na małe kwadraciki (mniej więcej 10 cm x 10 cm). Teraz pora zająć się nadzieniem. Mieszamy ser pleśniowy, twaróg i śmietanę, aż otrzymamy delikatną masę, bez grudek. Na każdym pierożku kładziemy łyżkę nadzienia, po czym składamy go w trójkącik i sklejamy brzegi, tak by nadzienie się nie wylało. Otrzymany trójkąt zwijamy w rulon, a końcówki sklejamy ze sobą. Tak przygotowane tortellini gotujemy przez kilka minut (do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię) w osolonej wodzie.