Zakwaszenie organizmu jest zjawiskiem bardzo niebezpiecznym – i niestety również dosyć powszechnym, bowiem częściej niż kiedykolwiek pozwalamy sobie na spożywanie przetworzonej żywności. Stare porzekadła mówią, że człowiek jest tym co je – i rzeczywiście jest to prawda, bowiem to właśnie z pokarmów czerpiemy witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze. Od nas zależy czy będzie to pokarm wartościowy, czy też raczej mało wzbogacający nasz organizm – prowadząc do zakwaszenia. Czym ono grozi i w jaki sposób można mu zapobiec oraz je zwalczyć? Oto ważne informacje na ten temat.
Czym jest zakwaszenie organizmu?
Zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa nazywana jest zakwaszeniem organizmu. U człowieka kwaśny odczyn powinien posiadać jedynie mocz oraz płyny znajdujące się w żołądku – reszta ciała powinna mieć odczyn alkaliczny. Zaburzenie tej delikatnej równowagi prowadzi do zakwaszenia organizmu oraz powstania wielu chorób – co jest niestety obecnie prostsze do osiągnięcia niż kiedykolwiek, ponieważ w większości spożywamy wysoce przetworzoną żywność. To zupełnie inne produkty – o innych walorach odżywczych niż te naturalne, choć wmawia się nam, że są identyczne. Niestety z racji na liczne dodatki, sztuczne składniki, wzmacniacze smaku i konserwanty, a także używanie pestycydów do opryskiwania roślin nasza dieta jest obecnie bardzo niezdrowa. W większości zresztą składa się z mięsa, nabiału, cukru i takich napojów, jak te gazowane, sprzedawane w sklepach w butelkach. Co prawda produkty te są smaczne, ale do zapewniających zdrowie raczej im daleko! Powodują zakwaszenie organizmu!
Normalnie pH naszego organizmu jest lekko zasadowe – powinno wynosić 7,35-7,45. Niższe (kwaśne) pH nie jest naturalne i przez pewien czas organizm broni się przed zakwaszeniem – ma na to zresztą swoje sposoby. Krew zabiera minerały alkaliczne z narządów wewnętrznych, bądź następuje zwiększone wydalanie CO2 przez płuca. Może również dojść do zamiany w nerkach mocznika na amoniak, który ma za zadanie związać część kwasów. Niestety, jeśli nadal źle się odżywiamy, w pewnym momencie podobne zabiegi są już nieskuteczne – organizm nie może się nimi ratować bez końca. A zakwaszenie organizmu prowadzi do wielu groźnych schorzeń.
Zakwaszenie organizmu – konsekwencje zdrowotne
Zakwaszone środowisko jest idealnym miejscem na przykład do rozwoju nowotworu. Sprzyja również pojawieniu się cukrzycy, ponieważ zakłóca produkcję insuliny. Warto też dodać, że prowadzi do otyłości, ponieważ powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej w ciele. To tylko szczyt góry lodowej – konsekwencji zdrowotnych zakwaszenia organizmu jest bardzo wiele!
Nadmiar kwasów w organizmie gromadzi się również w naczyniach krwionośnych, zwiększając przez to ryzyko wystąpienia udaru krwotocznego. Ogólnie zaś można rozpoznać zakwaszenie organizmu po takich choćby objawach jak niewytłumaczalne i długo się utrzymujące zmęczenie, problemy z koncentracją, bóle reumatyczne, zmiany zwyrodnieniowe, czy też dna moczanowa – zwykle nie łączymy tych objawów z zakwaszeniem, a jednak są to jego wyraźne sygnały.
Zakwaszenie – jak zapobiegać i jak zwalczać?
Zakwaszenie organizmu zawsze wiąże się z zaburzeniem gospodarki kwasowo-zasadowej, spowodowanej niewłaściwą dietą – aby więc organizm mógł powrócić do formy, trzeba się odpowiednio odżywiać! Przede wszystkim produkty przetworzone powinny ustąpić miejsca świeżym owocom i warzywom oraz kaszy. Wyeliminujmy na jakiś czas mięso i nabiał, które sprzyjają zakwaszeniu. Ograniczmy również słodycze – zwłaszcza te niezdrowe, jak gotowe ciastka i batoniki.
Ważne jest także regularne picie odpowiedniej wody – alkalicznej wody zjonizowanej. Można ją uzyskać w swoim własnym domu – wystarczy wyposażyć się w jonizator. Posiada ona właściwości przeciwutleniające, jest silnym odkwaszaczem i wspomaga system odpornościowy człowieka. Zjonizowana woda pomocna jest przy leczeniu alergii, zapalenia oskrzeli, nadciśnienia, cukrzycy, chronicznego zmęczenia i wielu innych chorób, z którymi zmaga się człowiek. Jej picie oraz jedzenie warzyw i owoców pomoże nam pozbyć się nadmiaru kwasów i znów poczuć się zdrowo!
Artykuł powstał we współpracy z sokowo.pl.