Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Zbilansowana dieta dla zapracowanych. Podpowiadamy, jak ją ułożyć!

dieta dla zapracowanych

Większość dnia spędzasz na wypełnianiu służbowych zadań, a po pracy jesteś głodny i zmęczony, więc wracasz do domu z myślą, żeby zjeść coś jak najszybciej? Na Twoim talerzu często króluje makaron z gotowym sosem ze słoika albo odgrzewane dania z marketu? Obiecujesz sobie za każdym razem, że w końcu „coś” z tym zrobisz, bo wiesz, że taka dieta Ci nie służy, ale czas na zmianę nigdy nie nadchodzi? Znamy to i wiemy, jak trudno w dzisiejszym świecie znaleźć chwilę, aby przygotować pełnowartościowy posiłek. W tym wpisie dzielimy się sposobami, jak zbilansować codzienną dietę.

Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta?

Zbilansowana dieta to sposób żywienia, który sprawia, że do organizmu trafiają wszystkie składniki odżywcze potrzebne do jego funkcjonowania w odpowiednich dla niego proporcjach. Jak się domyślasz, dla każdej osoby taki rozkład mikro i makro składników będzie inny. Jednak ogólnie zakłada się, że zbilansowana dieta ma zawierać: 

  • białko,
  • tłuszcze,
  • węglowodany,
  • witaminy,
  • składniki mineralne,
  • błonnik.

To, w jakich proporcjach powinny występować dane składniki, w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji organizmu, ale wskazówką podczas bilansowania diety dla osoby zdrowej mogą być ogólne wytyczne, opracowane przez dietetyków z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, opracowane w formie Talerza Zdrowego Żywienia (który to zastąpił Piramidę Zdrowego Żywienia). Wedle tych zaleceń powinno się: 

  • przeznaczyć ½ talerza na owoce i warzywa – za porcję warzyw przyjmuje się 80 g surowego produktu i zaleca się ich co najmniej 4 w ciągu dnia. W przypadku owoców 1 porcja to 1 cały duży owoc (np. jabłko) lub 2 małe owoce (np. kiwi).
  • ¼  talerza to węglowodany (najlepiej złożone) – np. brązowy ryż, kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana), pełnoziarnisty makaron, płatki owsiane, razowe pieczywo, a także inne produkty na bazie nieprzetworzonej mąki, 
  • ¼ talerza to białko – 2-3 razy w tygodniu należy uwzględnić chude mięso, 2-3 razy w tygodniu rybę (w tym min. 1 raz rybę tłustą) i 2 razy w tygodniu rośliny strączkowe (np. soję, fasolę, cieciorkę czy soczewicę). Czasem mogą pojawić się jajka i produkty pochodzenia mlecznego.

Dieta zbilansowana przez dietetyka

Wiele osób decyduje się w ramach dbania o swoje zdrowie i samopoczucie skorzystać z porady dietetyka, który ułoży odpowiednio zbilansowaną dietę indywidualnie pod danego klienta. Jest to rozwiązanie, które cieszy się popularnością również u osób, które chciałby zrzucić kilka kilogramów w zdrowy sposób. Jeszcze innym, bardziej zaawansowanym sposobem na odpowiednie dobranie swojego jadłospisu jest zbilansowana dieta od Pomelo, czyli catering dietetyczny szyty na miarę. Składając zamówienie na Twój catering dietetyczny, dopasujesz kaloryczność diety do swoich potrzeb, wybierzesz sposób żywienia (np. dieta wegańska, czy dieta keto), a za każdym razem otrzymasz idealnie zbilansowany zestaw posiłków pod same drzwi. Jest to rozwiązanie na miarę XXI wieku dla wszystkich dbających o siebie, ale zapracowanych osób, którym zależy na smacznym, zdrowym posiłku, który doda energii na cały dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zbilansowana dieta dla zapracowanych. Podpowiadamy, jak ją ułożyć!

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0