Gdy rozpoczynacie dopiero swoją przygodę z sushi, polecamy zaopatrzyć się w pudełko o nazwie ’zestaw do sushi’, gdyż od razu macie tam wszystkie składniki, które są potrzebne do przyprawienia ryżu, różne przepisy na sushi i opisane metody jak je robić. Pudełko, o którym mowa kosztuje kilkadziesiąt złotych, a w jego skład wchodzą: butelka octu ryżowego, paczka ryżu, algi morskie, pałeczki, słoik imbiru w zalewie, dwa słoiczki wasabi, mata bambusowa i ulotka z przepisami. Cena może wydawać się wygórowana, ale są to produkty, które kupione raz, służą przez kilka miesięcy robienia sushi.
Składniki:
Opakowanie paluszków krabowych
Opakowanie łososia wędzonego
Papryka
I produkty z tego zestawu
Wykonanie:
Najpierw według przepisu gotujemy ryż, przyprawiamy octem ryżowym i odstawiamy do wystudzenia. W między czasie kroimy paluszki krabowe w małe słupki, paprykę w cieniutkie plasterki, a łososia wędzonego na małe kawałki. Potem bierzemy matę bambusową, rozkładamy płat algi i w miarę równo rozsmarowujemy ryż, który jest lepki i kleisty. Pod wpływem ciepła ryżu płat algi robi się dość elastyczny i miękki. Następnie na brzegu układamy paluszki krabowe albo łososia, dodajemy paprykę i starannie zawijamy. Na koniec kroimy w kawałki czystym nożem i podajemy z sosem sojowym indonezyjskim, który w odróżnieniu od zwykłego sosu sojowego, jest słodszy.
Robienie sushi wymaga trochę czasu. Nie jest to danie które robi się w 5 min, ale jest łatwe do wykonania gdy się nabierze wprawy. Z początku wszystko się może wysypyć z rulonu, ryż będzie się za bardzo się kleć, albo dodacie za dużo wasabi i sushi będzie do wyrzucenia. Dopiero po kilku podejściach będzie jasne, że ryż najlepiej rozprowadzać palcami, które macza się co chwilę w miseczce z wodą, że odpowiednia ilość wasabi na jedną porcję sushi, to czubek łyżeczki i że nóż trzeba przecierać papierem po każdym odkrojeniu kawałka sushi, bo inaczej nie wychodzą równe okręgi. Zatem radzimy nie zrażać się tylko wciąż próbować.